Deplasmanci, poludeplasmanci ili ... gliseri?!

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Deplasmanci, poludeplasmanci ili ... gliseri?!

PostPostao/la macro » 09. 11. 2017. (11:41)

Prelaskom sa sporog broda na brzi, broj prijedenih milja najcesce pada. Takujinski paradoks.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la chopa » 09. 11. 2017. (11:52)

hm, ne bi li trebao biti barem isti?

Mislim, ono potrošim skoro pa isto benge vozio 20milja 4h sa 10ks ili 1h sa 40ks. Razlika je u tome koliko tko cijeni svoje vrijeme u određenom periodu.
chopa
Member

Tip plovila: pimped ELAN 545/Mercury 60

PostPostao/la peroLA » 09. 11. 2017. (13:19)

chopa je napisao/la:hm, ne bi li trebao biti barem isti?

Mislim, ono potrošim skoro pa isto benge vozio 20milja 4h sa 10ks ili 1h sa 40ks. Razlika je u tome koliko tko cijeni svoje vrijeme u određenom periodu.

cijenit vrijeme je totalno glupa i amaterska izreka, po meni bi trebalo cijenit vrijeme provedeno na plovilu i plovidbi, pa ako to drži vodu onda se milje povećavaju pa kad skužiš prazan takujin se smanjuju pa kad se zbroji i oduzme onda možda ispadne manje... daleko od toga da se npr brže dođe na pošte ali onda možda potegneš na još koju, s mog gledišta najviše bi cijenio brzinu kad bih imao malu djecu za preć kvarner čim brže i čim više bit na sigurnom jedino u tom slučaju, a u svakom drugom radije mlatim more i milje... ja imam dosta napet tempo ali se trudim organizirat, normalno da bi ponekad bio komotniji da ne žurim s poslom pa pripremama i isplovljavanjem da sam komodniji i da npr petak poslije posla komotno stignem kamo želim..
znači želio sam reći ako se već ušpara na vremenu u plovidbi onda ćeš taj ostak potrošit na nešto drugo, bilo još plovit, ili zujat po mjestu, ili lovit na mjestu ili bit na plaži a u većini slučaja sve košta... ako ćeš istinski uživat ;) u plovidbi onda bolje deplasmanski da te ne uhvati sinkopa na velikoj brzini... već sam slično pisao ono kad te kad se vratiš sa đite pa te oni koji ne vole plovit sa podsmjehom pitaju i koliko ti je trebalo? ti si lud ja bi popizidio itd...
da se razumjemo ako me netko osudi da to pišem jer imam primorku, dodao bih da imam raznoliko društvo gdje mogu raspolagati od deplasmana do glisera od 5m do 11m.. tako da ne pišem napamet... za vikend idem na moje prvo jedrenje pa ću imat još novija saznanja
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la chopa » 09. 11. 2017. (13:36)

Hm, pa nema tu greške, nitko nije kupio brod, a da ne voli plovidbu i more.

Nema ljepšeg osjećaja kad si 1-2 dan na godišnjem, prst u uvo i kreneš u đitarenje. Imam samo krajnji cilj za taj dan, a sad brzina, koga briga, leđero na po gasa pa kud koji mili moji...

Ali poanta jest, nekad nemaš taj luxuz.
U svakom slučaju, kod nešto bržeg plovila barem imaš izbor.
chopa
Member

Tip plovila: pimped ELAN 545/Mercury 60

PostPostao/la peroLA » 09. 11. 2017. (13:52)

chopa je napisao/la:Hm, pa nema tu greške, nitko nije kupio brod, a da ne voli plovidbu i more.

Nema ljepšeg osjećaja kad si 1-2 dan na godišnjem, prst u uvo i kreneš u đitarenje. Imam samo krajnji cilj za taj dan, a sad brzina, koga briga, leđero na po gasa pa kud koji mili moji...

Ali poanta jest, nekad nemaš taj luxuz.
U svakom slučaju, kod nešto bržeg plovila barem imaš izbor.

šta se tiče izbora izbor je možda na starijem polu deplasmancu pa ćeš vozit deplasmanski jer manje troši i tiši je ali na gliseru nećeš vozit deplasmanski i izbor ti je jedino putna ili full
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la bananko28 » 09. 11. 2017. (14:29)

Ma di ces lipše ujutro prije posla se dignit u 3 ulovit par liganja opalit po gasu, dignit do 6 zubaca-dva i u 7 si na poslu ;)
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la peroLA » 09. 11. 2017. (14:50)

bananko28 je napisao/la:Ma di ces lipše ujutro prije posla se dignit u 3 ulovit par liganja opalit po gasu, dignit do 6 zubaca-dva i u 7 si na poslu ;)

nažalost to mi djeluje kao naučna fantastika za mene..u mom slučaju ni mlazni pogon nebi pomogao jer sam spavalica ;)
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 09. 11. 2017. (16:40)

chopa je napisao/la:hm, ne bi li trebao biti barem isti?

jači motor skoro uvik znači veću potrošnju i skuplje održavanje.

npr. ako plovin u deplasmanskoj brzini s pentom od 5 ks - 2T potrošnja mi je 3-4 deca na milju (brzina cca 5 mph). kad glisiran s motorom 90 ks - 2T, potrošnja po milji je 3 x veća (brzina cca 20 mph).
u oba slučaja je nekakva putna brzina uz optimalnu potrošnju.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la karlovacko » 23. 11. 2017. (04:56)

chopa je napisao/la:obožavam ovu temu, 1x godišnje prelistam ju ispočetka i opet svaki put shvatim da znam da ništa ne znam :P

ontopic, pitanjce za iskusnije:
Ako imamo motor iste jačine na obe barke, koja će više trošit u deplasmanskom režimu plovidbe na manjim brzinama(5-7čv) ili su te stavke zanemarive na brodovima tolike veličine, tj trošit će vrlo slično?

A) Istranka sa PD dnom od 5m - laki deplasman/PD (ala Arba 500)
B) Gliser sa dubokim V (ala ELAN 545)

Čisto me zanima, imaju li tu kakvi dodatni otpori kod glisera pri tim sporim brzinama, a da bi utjecali značajno na potrošnju?

Kako je opće plovit sa gliserskim dnom po malo jačim valovima(more 2-3), ali onako sporo? sa Deplasmancem znam da može biti ok, samo usporis maximalno i bacis panulu... :wave:

Ah koja teme, vratila me u proslost.

Dobio si vec par dobrih odgovora, vozit gliser na granici glisiranja, "super" ako imas visak love u takujinu.
"poludeplasmanac" ili poludeplasmanac ovo gore navedeno ce manje osjecat jer ima pramac malko drugacijeg oblika pa ne gura "vodu" ko' teglenica.

Nego, vratio se sinoc sa provne voznje. Ufatili na mjernoj milji (speed trial) 26.5 cvorova a nismo izglisirali.
Ma nismo cak niti poludeplasmanirali.
Heben' ti misa, opet smo nesto sjebali :lol: .
"good things come to those who wait"
karlovacko
Senior Member

Tip plovila: Fortis 590 Fisher / Suzuki 90 hp

PostPostao/la Brane80 » 23. 11. 2017. (10:09)

karlovacko je napisao/la:Nego, vratio se sinoc sa provne voznje. Ufatili na mjernoj milji (speed trial) 26.5 cvorova a nismo izglisirali.
Ma nismo cak niti poludeplasmanirali.
Heben' ti misa, opet smo nesto sjebali :lol: .

Ili to nije pas ptičar, ili ga ne bacate dovoljno visoko. :D
Brane80
Member

Tip plovila: Betina 500 Cabin, Suzuki 30ks

Prethodna

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.