Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
chopa je napisao/la:hm, ne bi li trebao biti barem isti?
Mislim, ono potrošim skoro pa isto benge vozio 20milja 4h sa 10ks ili 1h sa 40ks. Razlika je u tome koliko tko cijeni svoje vrijeme u određenom periodu.
chopa je napisao/la:Hm, pa nema tu greške, nitko nije kupio brod, a da ne voli plovidbu i more.
Nema ljepšeg osjećaja kad si 1-2 dan na godišnjem, prst u uvo i kreneš u đitarenje. Imam samo krajnji cilj za taj dan, a sad brzina, koga briga, leđero na po gasa pa kud koji mili moji...
Ali poanta jest, nekad nemaš taj luxuz.
U svakom slučaju, kod nešto bržeg plovila barem imaš izbor.
bananko28 je napisao/la:Ma di ces lipše ujutro prije posla se dignit u 3 ulovit par liganja opalit po gasu, dignit do 6 zubaca-dva i u 7 si na poslu
chopa je napisao/la:hm, ne bi li trebao biti barem isti?
Mislim, ono potrošim skoro pa isto benge vozio 20milja 4h sa 10ks ili 1h sa 40ks. Razlika je u tome koliko tko cijeni svoje vrijeme u određenom periodu.
chopa je napisao/la:obožavam ovu temu, 1x godišnje prelistam ju ispočetka i opet svaki put shvatim da znam da ništa ne znam![]()
ontopic, pitanjce za iskusnije:
Ako imamo motor iste jačine na obe barke, koja će više trošit u deplasmanskom režimu plovidbe na manjim brzinama(5-7čv) ili su te stavke zanemarive na brodovima tolike veličine, tj trošit će vrlo slično?
A) Istranka sa PD dnom od 5m - laki deplasman/PD (ala Arba 500)
B) Gliser sa dubokim V (ala ELAN 545)
Čisto me zanima, imaju li tu kakvi dodatni otpori kod glisera pri tim sporim brzinama, a da bi utjecali značajno na potrošnju?
Kako je opće plovit sa gliserskim dnom po malo jačim valovima(more 2-3), ali onako sporo? sa Deplasmancem znam da može biti ok, samo usporis maximalno i bacis panulu...
karlovacko je napisao/la:Nego, vratio se sinoc sa provne voznje. Ufatili na mjernoj milji (speed trial) 26.5 cvorova a nismo izglisirali.
Ma nismo cak niti poludeplasmanirali.
Heben' ti misa, opet smo nesto sjebali.
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.