pasara jugoplastika -modificiranje

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: pasara jugoplastika -modificiranje

PostPostao/la COGI » 28. 02. 2013. (19:09)

I ja san 70-ti godina ima ovu pasaru i za mene je bija brod i po.Ali ovo je raketa. :clap:

Meštre :Other14: :OK 17:

:wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la miroslav1976 » 25. 03. 2013. (16:33)

Mrak... :thumbup:
miroslav1976
New Entry

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: galeb 6,75/Yanmar 4JH3-DTE,Elan pasara/mercur

PostPostao/la Leftfield » 23. 08. 2013. (10:33)

Svaka čast na uradjenom poslu, slikama i postepenom objašnjavanju. Može se dosta naučiti :)
Ka da mi je utrnia mozak
Leftfield
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401

PostPostao/la Maleni » 24. 07. 2016. (01:14)

Postovani kolege forumasi,
evo vec neko vrime pratin ovaj forum sa velikim zanimanjem, koristeci mnoge hvale vrijedne ideje i savjete koje ste medjusobno razmjenjivali.
Trenutno sam u modifikacija svoje Jugoplastike 460, pa predpostavljam da bih svoj dosadasnji rad bio koritan nastavak ove teme koju je vrijedni Harpoti zapoceo prije nekoliko godina. :D
znaci, planirao sam ugraditi dizel motor (dmb 450LDA kojeg vec posedujem), te ugradnja spojlera, izrada nove krme nad spojlerom itd..
radovi mi ne idu nekom munjevitom brzinom, a godisnje sam pola godine na brodu. Uglavnom do sada sam ugradio motor, spojler, krmu i timun.
tijekom proteglog vrimena sakupia sam slike izrade koje cu vrlo rado podijeliti s vama.
kako san vec ranije napisa, mnogo sam pokupia ovde s foruma, nesto mi je islo za rukon, a nesto i ne, ali sve se da korigirat, obrusit i ponovo kitat. Uglavnom svaki vas savjet je dobrodosao :thumbup:
Maleni
New Entry

Tip plovila: Jugoplastika 460+DMB 450LDA

PostPostao/la Maleni » 24. 07. 2016. (02:28)

slika
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 24. 07. 2016. (02:32)

slikaslikaslikaslika
izrada i ugradnja spojlera
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 24. 07. 2016. (02:35)

nakon ovoga je usljedila izgradnja i modeliranje krme.
ka sta se moze vidit sa prethodnih slika, osovinski vod je ugradjen i propela "izbacena" prema krmi
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 24. 07. 2016. (02:39)

slika
slika
slika
slika
slika
slika
za modeliranje sam koristia drvo, lesonit i poliuretan (ako se tako uopce zove, plastika ga ne rastvara)
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 24. 07. 2016. (02:45)

nakon ovoga je slijedilo plastificiranje krme, medjutim nisan je spaja s brodon, jer sam zelia izvadit sav materijal koji san koristia pri modeliranju. spoj izmedju modela krme i trupa broda odvoja san sa krep trakon.
uglavnom sve ce se to jos vidit na slikama, nastavak saljen opet sutra, pa tako sve do trenutnog stanja izrade.
Maleni
New Entry

PostPostao/la Baško junior » 24. 07. 2016. (21:43)

Ovo ce biti zanimljiva prerada jugoplastike.Samo naprid,i salji nam slike. :thumbup:
Baško junior
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Betina 500 cabin honda 8 ks

PostPostao/la Maleni » 25. 07. 2016. (00:00)

evo nastavak slika mojih radova...
slika
evo, laminirana krma, ali nije spojena za trup broda
slika
ovde san skinia krmu i izbacia sav oni materijal kojin san prethodno modelira, te sam otvoria/zapila dio krme
slika
ovde je sad ta krma spojena sa trupon, te ucvrscena rebrom na mjestu starog krmenog zrcala.
slika
tu se vidi di su nove bocne stranice piturane iznutra sa top coatom, a supljina je ispunjena poliuretanom i pur pjenom naizmjenice
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 25. 07. 2016. (00:08)

slika
evo je izradjen drveni kalup za krmenu klupu (bez poklopca za sad), te je premazan samom smolon da dobije glatku povrsinu
slika
ovo je kalup za poklopac motora koji ce biti ujedno i mala kasara za vrse i poviseno sjediste za lov udicom. trenutno je na slici premazan sa dvi ruke djelkota
slika
evo neke slike nisu uspile, stoga malo priskacemo,.
ovde je krmena klupica vec izlivena i samo naslonjena da vidin kako to sve skupa izgleda
slika
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 25. 07. 2016. (00:19)

slika
ovu schemu za primazivanjen drvenog kalupa slojen smole san takodjer skupia sa foruma, medjutin ocito san negdi priskocija proceduru. nisan dovoljno ceka da se osusi ta smola ili san ulija manje utvrdjivaca kako je bilo vruce, uglavnom ostavia san ga da se osusi priko noci, a to mu nije bilo dovoljno, jer mi se cili laminat zalipija za kalup, tako da san taj drveni kalup iscipa, sta me nije ni briga, ali san pri tome ostetija djelkot, te se po cilome izlivu vidi onaj sloj smole koja je sad priko djelkota. svo zlo bilo u tome, ko radi taj i grijesi, sad cu to morat dodatno brusit, kitat i opet piturat, ali san naucija lekciju.
ovde bi volia koji komentar iskusnijih, kako san zapravo to triba obavit.

pratia san prethodne teme i u temi o maestralu 710 i jos nekim san vidia da to ispada ka iz ducana di se isto izlivalo iz drvenih kalupa. ono sta mislin da san pogrijesia jest to da mi je taj premaz smole na kalup bija jos bokun frisak kad san na na njega nanosia vosak/odjeljivac. a mozda je pogreska bila u tome sta odjeljivac nisan dovoljno polira i ceka da odstane. namaza san dvi ruke (po ure razmaka izmedju voska) i onda nakon maza djelkot, pa je to ispalo ovako...
slika
eto mozda mala pomoc onima koji se u ovako nesto upustaju, da se raspitaju malo vise prije pocetka radova
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 25. 07. 2016. (00:27)

tu je sad malo bolje obradjeno i adatano za brodon. na desnoj bandi san se malo primirija (jedan put mirija, a dva puta pila :lol: :lol: )
slika
nabrzakenzi nabacena guma, tolika je zelja da vidis cin prije svoj uradak, da malo zamislis kako ce to bit i izgledat, je li slici na ono od pocetka zamisljeno i nacrtano u glavi...
slika
inace ka i sve sta se rucno radi, uvik ima stvari i mista za poboljsanja. nesto di bi zelija da je lipse i mozda funkcionalnije, ali sve u svemu san zadovoljan postignutim
slika
poklopac sidalice jos nije ni napravljen a kamoli izliven, ali nadoc ce...
slika
mislin da se dobro vidi di je orginalno krmeno zrcalo, koje je sad postalo pregrada krmenog gavuna.
Maleni
New Entry

PostPostao/la Maleni » 25. 07. 2016. (00:43)

slika
evo jedan pogled s boka, prije nastavka radova.
naravno da se sad jos ova nova krma mora pobrusit i ufino kitat, pa prajmer i dvokomponentna pitura.
slika
tu se sad vec vidi ugradnja pregrada koje su ujedno i ojacanje krmenog dijela. tamo skroz livo je rebro na koje se vata vetusov lonac, dok je ovo u sredini nosac osovine kormila.
e o ovoj kompliciranoj izvedbi kormila moga bi se raspisat danima. poanta je u tome sta se tijekom same izrade dolazilo do vise rijesenja i zelja, pa kako jedno napravis, tesko je opet zadovoljit sljedeci uvjet koristeci vec napravljeno od one prve ideje. uglavnom prvobitna ideja nije bila izgradnja krve nego samo spojlera. propela je bila izbacena van krmenog zrcala, dok je list timun triba bit u izvedbi kao sapnica. s vrimenon se odustalo od vec i ovako velikog kompliciranja, pa je sad ideja opet na listu kormila. slijedeci to, osovina timuna ne ide iznad, vec iza propele, a opet nemoze bit toliko udaljena da osovina za argolu izlazi na predjelu novog krmenog zrcala. ujedno je prvobitna ideja bila da se kormilo moze rastavit odnosno skinit po potribi. da skratin, osovina timuna sada izlazi taman upo krmene klupe, a ja je zelin na novonastalom krmenom zrcalu, pa san triba napravit mali lancani prijenos. sve je radjeno od inoxa u kucnoj radinosti, a zubcanici i lanac je od ponice. nadan se da ce to sve funkcionirat i da mi ruzina nece zadavat velike probleme.
ovde na slici lanac je izlipljen krep trakon da ga ne izlipin smolon dok buden radija, a on mi drzi sve kako bi tribalo stat.
slika
slika
evo ovde se sad sve vidi malo bolje i nadan se razumi ono o cemu san prethodno pisa
Maleni
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.