elan 450 family

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: elan 450 family

PostPostao/la 4ever » 04. 11. 2012. (23:40)

treca slika...obavezno jos otvorit pukotinu i plastificirat,naravno i pustit laminat da se osusi jer se vidi da je voda unutra
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la psenicadenis » 04. 11. 2012. (23:54)

el passo je napisao/la:Nije ti dno toliko loše ovako preko fotki. Ako se na mjestima di je krpano ne odvaja laminat, to samo zagladi sa štukom Malo mi je krma sumljiva, ali ako stoji čvrsto isti ti je postupak kao na dnu

krma je beton. bila je šperploča 8 mm ispod motora a umjesto nje ću staviti inox ploču 5mm. motor je 60 ks i ima oko 90 kg tako da mislim da će to biti ok. nigdje se ništa ne odvaja. Znači pokitam, izbrusim, primer i obojam???
psenicadenis
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: fisherman elan 450 f sa evinrude 60 vro

PostPostao/la psenicadenis » 05. 11. 2012. (07:21)

4ever je napisao/la:treca slika...obavezno jos otvorit pukotinu i plastificirat,naravno i pustit laminat da se osusi jer se vidi da je voda unutra

da, rupu mislim otvorit do "zdravog". voda je unutra jer sam ga da poslije brušenja prao.
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la el passo » 05. 11. 2012. (08:02)

psenicadenis je napisao/la:
el passo je napisao/la:Nije ti dno toliko loše ovako preko fotki. Ako se na mjestima di je krpano ne odvaja laminat, to samo zagladi sa štukom Malo mi je krma sumljiva, ali ako stoji čvrsto isti ti je postupak kao na dnu

krma je beton. bila je šperploča 8 mm ispod motora a umjesto nje ću staviti inox ploču 5mm. motor je 60 ks i ima oko 90 kg tako da mislim da će to biti ok. nigdje se ništa ne odvaja. Znači pokitam, izbrusim, primer i obojam???

Prije toga odradi plastificiranje onog šta je 4ever rekao. Moja preporuka je da ne pereš sa mlazom vode tamo di je probijen laminat nego se koristi kompresorom za ispuhati i poslje prođeš par puta sa čistom vlažnom krpom. Prije plastificiranja i kitanja prođi površinu sa acetonom
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la psenicadenis » 05. 11. 2012. (09:42)

Hvala na savjetima. I mislio sam da tako ide postupak ali volim čuti i mišljenje ljudi koji znaju više od mene. Koliko ću cca trebati primera i koliko boje za takav čamac? Mislim ga kvalitetno zaštiti i pofarbati tako da neću štedjeti pa onako otprilike me zanima. Kako mi je hempelov dućan blizu a i čitam da su njihove boje i primeri dobre kvalitete dali je hempel dobar izbor ili da uzmem nešto drugo?
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la el passo » 05. 11. 2012. (11:35)

Trebati će ti oko 5l primera i 2 l boje, te po jedna kantica razređivača za primer i boju. To je računica da ga farbaš komplet u dvije ruke osim dno 3-4 i naravno dvije ruke piture.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la open510 » 05. 11. 2012. (13:24)

psenicadenis je napisao/la:Hvala na savjetima. I mislio sam da tako ide postupak ali volim čuti i mišljenje ljudi koji znaju više od mene. Koliko ću cca trebati primera i koliko boje za takav čamac? Mislim ga kvalitetno zaštiti i pofarbati tako da neću štedjeti pa onako otprilike me zanima. Kako mi je hempelov dućan blizu a i čitam da su njihove boje i primeri dobre kvalitete dali je hempel dobar izbor ili da uzmem nešto drugo?

Hempel je sigurno dovoljno dobar, samo dobro pazi na uputstva (međupremazni interval, temperatura...) za svaku boju/primer koji koristiš, bilo bi dobro da je brod u zatvorenoj ali prozračnoj prostoriji radi sunca/kiše/vlage/temperature. Ako moraš radit vani, nemoj ostavljat brod da se suši direktno na suncu (kišu da ne spominjem) pogotovo ako je okrenut dnom prema gore...
Što se tiče primera nakon kitanja/krpanja pukotina i pranja acetonom, za zaštitu od osmoze (ako ćeš stavit) ide prvo HIGH PROTECT (3 premaza) + LIGHT PRIMER (1 premaz) pa onda antifouling.
Ja sam za antifouling za svoj gliser koristija MILLE DYNAMIC samopolirajući premaz kojim sam bija vrlo zadovoljan, lako se stavlja (i pogotovo skida na kraju sezone, dovoljan je miniwash), sprječava svako obraštanje trave, jedino ga se ne smije dirati rukama jer pušta boju (i tako se troši, naravno). Ja sam stavljao oko 2.5 (tj. 2 puna premaza + boja sta ostane u kantici ide ponovo na dio oko vodene linije gdje je najvaznije) premaza na dno, to je bilo dovoljno za brod koji je bio cca. 6 mjeseci godisnje u moru. Na kraju sezone izvadit brod na trajler i malo (ne skidat premaz do kraja) oprat dno miniwashom. Prije porinuća broda na proljeće vrlo malo pobrusiš (na mokro!) nekim finijim brusnim papirom da skineš prljavštinu/prašinu, opereš vodom i kad se osuši ide ponovo novi MILLE DYNAMIC premaz....
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la psenicadenis » 05. 11. 2012. (21:39)

el passo je napisao/la:Trebati će ti oko 5l primera i 2 l boje, te po jedna kantica razređivača za primer i boju. To je računica da ga farbaš komplet u dvije ruke osim dno 3-4 i naravno dvije ruke piture.

To je pretpostavljam količina za cijeli čamac? Gornji dio mislim da neću bojati jer izgleda zadovoljavajuće. Možda samo na nekim mjestima eventualne popravke i to je to. Znači 3 l primera i 1 l boje + razrjeđivači bi trebale biti dosta za cijelo dno?
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la psenicadenis » 05. 11. 2012. (21:47)

open510 je napisao/la:
psenicadenis je napisao/la:Hvala na savjetima. I mislio sam da tako ide postupak ali volim čuti i mišljenje ljudi koji znaju više od mene. Koliko ću cca trebati primera i koliko boje za takav čamac? Mislim ga kvalitetno zaštiti i pofarbati tako da neću štedjeti pa onako otprilike me zanima. Kako mi je hempelov dućan blizu a i čitam da su njihove boje i primeri dobre kvalitete dali je hempel dobar izbor ili da uzmem nešto drugo?

Hempel je sigurno dovoljno dobar, samo dobro pazi na uputstva (međupremazni interval, temperatura...) za svaku boju/primer koji koristiš, bilo bi dobro da je brod u zatvorenoj ali prozračnoj prostoriji radi sunca/kiše/vlage/temperature. Ako moraš radit vani, nemoj ostavljat brod da se suši direktno na suncu (kišu da ne spominjem) pogotovo ako je okrenut dnom prema gore...
Što se tiče primera nakon kitanja/krpanja pukotina i pranja acetonom, za zaštitu od osmoze (ako ćeš stavit) ide prvo HIGH PROTECT (3 premaza) + LIGHT PRIMER (1 premaz) pa onda antifouling.
Ja sam za antifouling za svoj gliser koristija MILLE DYNAMIC samopolirajući premaz kojim sam bija vrlo zadovoljan, lako se stavlja (i pogotovo skida na kraju sezone, dovoljan je miniwash), sprječava svako obraštanje trave, jedino ga se ne smije dirati rukama jer pušta boju (i tako se troši, naravno). Ja sam stavljao oko 2.5 (tj. 2 puna premaza + boja sta ostane u kantici ide ponovo na dio oko vodene linije gdje je najvaznije) premaza na dno, to je bilo dovoljno za brod koji je bio cca. 6 mjeseci godisnje u moru. Na kraju sezone izvadit brod na trajler i malo (ne skidat premaz do kraja) oprat dno miniwashom. Prije porinuća broda na proljeće vrlo malo pobrusiš (na mokro!) nekim finijim brusnim papirom da skineš prljavštinu/prašinu, opereš vodom i kad se osuši ide ponovo novi MILLE DYNAMIC premaz....

Koper neću stavljati . Kad pokitam i izbrusim dno idem s primerom pa ga bojam. Vani je jer mi se neda čistiti radiona jer otpada od skidanja starog kopera a tek prašine od brušenja bi imao svugdje. Kad bude gotovo brušenje, prebacujem čamac u radionu i tamo ga dalje zaštićujem i bojam.
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la el passo » 06. 11. 2012. (08:55)

Ako ćeš farbai kompletan trup bez unutrašnjeg dijela jedna kantica će biti malo. Uzmeš dvije, pa šta ostane imaš za rezervu
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la svetin » 14. 11. 2012. (18:35)

ja bi se okladija da u krmenom zrcalu ima vode i da je spera izgnjijala
svetin
New Entry

Tip plovila: compas 995

PostPostao/la psenicadenis » 15. 11. 2012. (06:26)

svetin je napisao/la:ja bi se okladija da u krmenom zrcalu ima vode i da je spera izgnjijala

kako to mogu znati?
lupao sam gumenim čekićem kako po dnu tako po krmenom zrcalu i sve je čvrsto kao beton.
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la psenicadenis » 15. 04. 2013. (13:39)

nakon dužeg vremena (sređivao i završio trailer - (ako treba netko stavim sliku), usrana zima u zg i stohiljadapičkimaterina tona snijega) uskoro dolazi na red i fisherman. s obzirom da sam ga ipak odlučio otvoriti tj. rastaviti i pregledati (ako treba zamijeniti šperu i smolom zalijepiti eventualne pukotine) imate li nekih savjeta na šta treba paziti prilikom rastavljanja? znam da treba skinuti pop nitne i dlijetom ili brusilicom rastaviti spojeve. mislim da ću tek tako dobiti sigurnost dali je špera ok ili nije. a i doma imam sav alat a kad odem na more ne želim pomisliti na neki posao osim kuda danas s brodom. svaki savjet dobrodosao!
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la psenicadenis » 26. 05. 2013. (08:30)

fotka trailera

slika
psenicadenis
New Entry

PostPostao/la psenicadenis » 26. 05. 2013. (08:49)

Počeo sam i sa radovima na elanu. Nakon što sam ga stavio u radionu i pobrusio, rupe sam zatvorio sa smolom i matom, a manje rupice i izgrebotine sa hempel pro fair kitom. Odluka je pala da ga rastavim što se pokazalo kao muka Isusova jer kako nisam imao pojma kako se rastavlja ta misija se pokazala jebeno mukotrpna. Prvo sam skinio pop nitne i lajsne pa brusilicom i tankom šajbom prorezao spoj. To i nije neki problem. Problem je bio što je on sljepljen nekim kitom ili nekom smjesom koja je tvrda kao beton na dnu (možda netko zna o čemu se radi jer ću ga morati i sastaviti???). Morao sam izrezati dno gornjeg dijela (dio ispod konzole) i kroz taj otvor sam dlijetom i drvenim kajlama malo po malo uspio razdvojiti gornji od donjeg dijela. U sidrenom spremištu je također bio spojen ali taj dio ide lako. Kad sam ga rastavio mogao sam vidjeti i ono zbog čega sam ga rastavio - špera od krmenog zrcala je bila propala. Možda bi i izdržala još neko vrijeme ali mi nije žao što sam se upustio u sve ovo jer ću bar znati da je nova unutra (kad je stavim naravno). evo par slika:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika
psenicadenis
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: bocadicattaro, žbirac i 8 gostiju.