Postao/la Gaso » 14. 06. 2008. (09:10)
27KS, mi se čini puno za dalmatinku, ovaj motor treba imat oko 120kg ili više pa češ težko to radit bez dizalice i lanaca, ako nemaš to kod kuče bolje da ti netko to uradi.
Treba bit kvalitetno centriran i nesmije bit ni 0.5mm van pozicije i tu je treba dosta truda i volje i pokušanja.
Pogledaj malo u starim brojevima Burze nautike i razmisli kako bi uradio centriranje, sa koijm alatima i na koji način. Ja sam svašta improvizirao i ispalo je super.
Kod ugradnje svatko malo improvizira, pa nema tu nekog recepta.
Ovako na grubo je najbolje iz drva napraviti model, koji se namontira na osovinu i onda preko toga, napraviš konstrukciju na koji če stat motor. Ka završiš, staviš motor u brod, pa prekontroliraš dali si pogodio stolico motora, vadiš i popraviš ako treba, pa tako polako. Stolicu izradiš iz drva ili inoksa, drvenu onda još plastificiraš. Kad na kraju sa mikro-metrom testiraš spoj osovina-kopča, ovaj spoj se mora poklapati u nulo, ni mikrometar, onaj za štelanje ventila nesmije it između spoja. Dobro je, da se več u štartu pozicionira kako treba, pošto sa amortizerima možemo samo koji mm korigirati.
Može se olakšati pozicioniranje ugradnjom Aquadriva, ali i odrivni ležaj treba u nulo pozicionirati i za aquadrive najbolje je da se ne nalazi van pozicije, nego da je u centru, pa je preporučljivo i u ovom slučaju centrirati motor ko da se radi bez aquadriva.
Ima i puno mešetara koji i ne ugrađuju kako treba, jer ima tu puno zahebancije kod centriranja, pa treba onda svake godine mjenjati vanski ležaj.
U glavnom puno improvizacije, ako nemaš neke improvizirane dizalice za motor, zaboravi.