Gaso je napisao/la:Nije mi jasno, kako to misliš promjeniti rebro, kako ga onda učvrstit na madire, sad kad je brod plastificiran.
Napravi rupe sa bor mašinom sa vanjske u plastiko, u madire sasvim uz kobilicu, sigurno je brod pun vode između madira i plastike, pa da se počne sušit kako treba.
I ja sam razmišljao o tome kako promijeniti rebro. Upitan je samo središnji dio rebra (ne znam kako se to zove) koji je pričvršćen za kolumbu. Imam nekoliko varijanti:
1. Skinuti ga, napraviti novi komad, zalijepiti epoksidnom smolom za madire i nastavke rebara (oni su zdravi) i učvrstiti za kolumbu. (ima smisla jedino ako je skroz propalo, što mislim da nije)
2. Ovo što si ti predložio: duplo rebro i novo učvršćenje za kolumbu (ako nije skroz propalo)
3. Injektiranje epoksidne smole u prethodno izbušene male rupe i pukotine. Ovo sam vidio u jednoj brošuri od West Systema za restauraciju drvenih brodova. Za dodatno ojačanje se može zalijepiti i vijcima povezati dupli komad rebra za dodatno ojačanje. Na ovaj način se rebro koje nije puno propalo (a mislim da nije) ojača i zaštiti od daljnjeg propadanja.
Ova treća varijanta mi se čini najjednostavnija, a što se tiče čvrstoće dovoljna, jer brod je ipak debelo plastificiran, pa pojedinačna rebra više nisu toliko bitna, dok su madiri zdravi, a za sada jesu.
Kad se još malo prosuši i kad skinem boju biti ću pametniji.
Što se vlage u kolumbi tiče, upravo sam je danas planirao izbušiti na više mjesta. Voda koja je prošla kroz ceradu kojom je brod bio pokriven je ušla i kroz spoj između kolumbe i prvog madira. Ne znam koliko je ta vlaga duboko ušla, vidit ću kad izbušim.
Kako konačno to spriječiti da voda ne prolazi kroz taj spoj

Mislim da su madiri suhi. Ne osjeća se miris tufine (plijesni). Brod je na dnu probušen tako da voda slobodno izlazi i može se zadržati samo 1 cm iznad kolumbe.