farbanje drvene brodice

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: farbanje drvene brodice

PostPostao/la ab ovo » 14. 12. 2011. (21:07)

damjan je napisao/la:
Visim na telefonu i pokusavam saznati gdje ima za kupiti Minij i Palubin a ljudi se cudom cude i pitaju me sto je to i da li imam kakav kod boje. Nude mi Hempalin Undercoat 4246 i nekakav međupremaz BS4296 (takodjer od Hempela) ali nisam siguran da li je to bas to

Da li mi tko moze dati puno ime za te dvije boje i njihove kodove kako bi si skratio muke ?

PALUBIN = HEMPALIN DECK PAINT 5324

Na čisto drvo naneseš jedan premaz, a drugi nakon dva do četiri sata od nanošenja prethodnog premaza. Ako si taj rok prekoračio, s nanošenjem
novoga premaza pričekaj sedam dana - tako kažu u Hempelu.

MINIJ = zaštitna boja za željezo, protiv rđe. Legi ti je napisao da uzmeš CHROMOSOV crveni
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la piškera » 15. 12. 2011. (08:30)

Ja bi ti savjetova da uzmeš Mornarovu uljenu boju,te je još razrjediš sa uljnim razređivačem i malo lanenog ulja,nek bude dosta ritko,napuniš drvo,dok god pije,jer je to bit svega.
Ovaj današnji Hempel je teško sr....,ništa ne valja,ali doduše i nema ništa bolje na tržišti,mislim prvenstveno na neku normalnu cijenu.Kad se to lipo osuši onda možeš međupremaz,ali nemoj se pripasti,tribat će malo duže da se osuši.
Ovo sve na golo drvo,ali kako kažeš da je kitano,onda možeš odmah sa međuprmazom.
Aj bog
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la luka » 15. 12. 2011. (15:05)

Ja Hempelom vise ne bi ni kokosinjac namazao, bolja je i najgora domaca pritura. Proslo ljeto sam jednu barku koju ne stizem da obucem u epoksid manazao kompleh hempelovom piturom, i nakon 4 mjeseca sve mi se u santine ohulilo, pocelo dase odljepljuje i skida pitura kao folija, a sve je bilo piturano prema preporukama proizvodjaca
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la MV KRK » 15. 12. 2011. (23:18)

luka možda je bilo masno drvo,imamo obiteljski drveni brod od 15 metara,farbam ga isključivo sa hempel bojama već 10 godina i nikad nismo imali problema,kad mi dođe vrijeme škvera svake mi je godine žao šlajfat brod jer izgleda bolje nego neki tek friško opiturani,por jedan kolega farba sa tesarol bojama i brod nakon 3 mjeseca bude cijeli ispucan,naravno to ovisi i o stanju samog broda.evo mišljenja su različita al ja ću i dalje koristit hempel.
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la kumpanjo » 16. 12. 2011. (01:08)

MV KRK je napisao/la:luka možda je bilo masno drvo,imamo obiteljski drveni brod od 15 metara,farbam ga isključivo sa hempel bojama već 10 godina i nikad nismo imali problema,kad mi dođe vrijeme škvera svake mi je godine žao šlajfat brod jer izgleda bolje nego neki tek friško opiturani,por jedan kolega farba sa tesarol bojama i brod nakon 3 mjeseca bude cijeli ispucan,naravno to ovisi i o stanju samog broda.evo mišljenja su različita al ja ću i dalje koristit hempel.

Slažem se s ovim ,također koristim hempel i smatram da su vrlo solidan proizvod. Isključivo njega koristim za pituravanje vanjske strane broda kao i većinu unutrašnjosti. nema pucanja piture ,nema ljuštenja a nakon godine dana koda je juče piturano . Pitura ne drži drvo koje je masno ,ili uglavnom gdje je počeja proces truljenja.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la Grinteša » 16. 12. 2011. (07:40)

piškera je napisao/la:Ja bi ti savjetova da uzmeš Mornarovu uljenu boju,te je još razrjediš sa uljnim razređivačem i malo lanenog ulja,nek bude dosta ritko,napuniš drvo,dok god pije,jer je to bit svega.
Ovaj današnji Hempel je teško sr....,ništa ne valja,ali doduše i nema ništa bolje na tržišti,mislim prvenstveno na neku normalnu cijenu.Kad se to lipo osuši onda možeš međupremaz,ali nemoj se pripasti,tribat će malo duže da se osuši.
Ovo sve na golo drvo,ali kako kažeš da je kitano,onda možeš odmah sa međuprmazom.
Aj bog

A drži li Mornarova uljena na masnim pajolama?
Čime onda piturajete pajole, jer ispod motora je uvik masno?
Grinteša
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la luka » 16. 12. 2011. (13:49)

Barka je napravljena 1965 god u odlicnom je stanju, korbe su brjestove i murove, oplata jes borova ali nije mijenjana od kad je stavljena i masnocu iz drveta je vrijeme ispilo, a bankove kontra madijere i razmu smo promijenili prije 5 godina od molike i sa njih se ne skida, a u santine se guli, ali ne od sekanja sto se grebe, nego su se pojavili sve kao plihovi i kad uvatis prsima za taj plih dize se kao da odljepljujes foliju. Posto je bila prije pituravanja pitura sva skinuta do drveta, slajfericom ispod tih plihova ostaje smo prvi sloj piture medjupremaza hempela koji je direktno doso na golo drvo. Nekada smo barke pituravali sa hempelom iz kanta od 25 kg iz brodogradilista i to je stojalo kao grom,ali hempel ne stavljam vise u svakom slucaju.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la piškera » 16. 12. 2011. (17:03)

Što se tiče santina,ja ne bi puno razbija glavu,dobro ih operi,može: vrućom vodom sa praškom,nekim odmašćivaćem-Ivasol .
To napravi par puta,nek se dobro osuši,znam da se neće idealno osušit,jer je to ipak dio broda koj je uvik u vodi,a i masno je 100 godina,od nafte,ulja,itd.,zatim razridi malo međupremaz,možež koji god želiš,pa sa drugom rukom čisti međupremaz u koji možeš ulit laka 30-40% (mislim na lak u boji,ne na bezbojni).
Eto,to ja sebi radim,te se ne nadam puno,nek drži par godina,ja sritan ka prasac,pajole isto tako,samo možeš drugu ruku ponovit sa malo više laka,ali nikako sa čistim lakom,naročito od hempela,jer ponavljam,to je smeće od piture.
Ovo je moje mišljenje od 15-20 godina što imam 3 drvena broda,ajte Bog .

Da se razumimo,ja također piturajem sa Hempelom,jer mi se ne daje 200-300 kn za (puno)bolju pituru za brode koji služu za ribarenje,tj. koji su radni.
piškera
Member

PostPostao/la perkins27 » 19. 12. 2011. (10:36)

Pozdrav svima!
Evo da se i ja ukljucin u pricu.
Iman drvenu pasaru koju odrzavam vec 30- ak godina.
Za santine - odmaste se ( ivasol), isperu, posuse, pobruse,usisaju,ostavi se koji dan jos da se bolje prosuse, obavezno Mornar ( uljena boja ) 2 ruke, 1X Hempalin lak sa 20-ak % Mornara. Isti recept za pituravanje bokova. Na golo, drvo uvijek prvo ide laneno ulje( ako je drvo vec minijano), zatim Mornar. Recept koji radi vec dugo vremena i nikad problema.
Ako madiri ( kimenti ) pustaju, onda ih triba zabiti ( pobrukvati ) i postupati. Dobra je i obicna kanava za vodu namocena u laneno ulje i ocijedjena.Mora biti masna.Naprave se pletenice ( usuce se ) i peglaj. Prethodno se kimenti ociste od stare piture, kita..., i prodju segacon ili pilon za zeljezo.
Nikakvi kit ne stavljam ima 20-ak godina, radije sitnije pukotine namazem smjesom prozorskog stuka , Mornara i razrjedjivaca.Za godinu dana se stvrdne i bude kao drvo.
perkins27
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: merry fisher 695, nanni T4.155

PostPostao/la perkins27 » 19. 12. 2011. (10:56)

Takodjer, za izbusiti rupu u madiru, bolje je napraviti svrdlo od celicne zice odgovarajuce debljine, na nacin da se vrh oblikuje u romb(stuce se cekicem) i naostre dvije suprotne strane (brida) romba. Ovakvo svrdlo ne vadi spenu iz drva kao klasicno spiralno, nego razvrce vlakna, pa brukva bolje drzi i manja je mogucnost da ce uci more kroz rupu.Prije zabijanja, brukvu ( po mogucnosti vruce cincanu) triba smociti u minij ili laneno ulje. Brukva se tockalom (kacacod), zabije jos u madir i zapuni se staklarskim stukom, pomijesanim sa lanenim uljem i Mornarom. Za debljinu madira 20-30mm triba koristiti brukvu od 6 cm.
perkins27
Member

PostPostao/la legi » 19. 12. 2011. (11:58)

Evo još jednog koji zna,dobrodošao meštre :thumbup:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la piškera » 19. 12. 2011. (13:00)

Bravo,eto jedino šta bi ja malo više Mornara u taj Hempel za santine,drugo sve 5 !!! jedno znam da je Hempel lak,čist bez mišanja sa međupremazom ili šta je reka moj susid sa Mornarom-katastrofa,nema ga koji nije puka.
piškera
Member

PostPostao/la luka » 19. 12. 2011. (13:25)

Moj djede je uvijek posto broku kacacodom ubije u drvo ta mjesta punijo minijom jer oce da opane pocincane s glave od brokve pa pocne ruzina tociti. nekada je postojao i minijumski stuk, a dans ga kod nas nema kupiti za lijek, pa se koristi ovaj staklarski i u njega se moze staviti minijuma u prahu, lanenovog ulja i piture, ali ispo je dobro prije toga glave brokava pasati osnovnom piturom za zeljezo, jer danas je sve manje kvaliteta, a da ne pricam da u Boku nemas nidje kupit pocincanu broku.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la kumpanjo » 19. 12. 2011. (20:35)

Eto,fala bogu u Korčuli ima još uvik za kupiti pocinčanih brukava.Mada eto i njih jako ko malo koristi, inox vide su ih zamjenile.
Problem kod pocinčane brukve je oduvik bija što kod zabijanja otučeš cink s glave ,a pogotovo kad je skursumaješ u madir.I kad s vrimenom ruzina izide glavu,a i pomalo cilu brukvu ,počnu izlaziti madiri i zato hvala bogu na inox vidama.
kumpanjo
Member

Tip plovila: Drveni brod 11m. BETA MARINE-90 hp

PostPostao/la perkins27 » 20. 12. 2011. (10:32)

Ja san izbacija hempelov medjupremaz odavno,jer kad se dade hempalin na njega onda bi mi pucala pitura. Sa Mornaron kao podlogom neman nikakvih problema.
A za santine - triba zadnju ruku dati lak ubiven sa Mornaron, koliki je omjer je tesko reci, triba provati, nisu sve santine iste.
I na kraju - hvala na dobrim zeljama!
U zdravlje! :thumbup:
perkins27
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.