Brusenje palubne tikovine

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Brusenje palubne tikovine

PostPostao/la primorac » 16. 12. 2010. (13:08)

Stare fuge van, dobro očistiti, obrusiti tikovinu, nanovo fugirati, zaštititi kako je rečeno.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la lajtar » 16. 12. 2010. (14:15)

Hvala Primorac. Još jedno možda bezvezno pitanje: dal se može kao fugirna masa upotrebiti epoksi smola? Imam je doma par kila.
Pozdrav
lajtar
New Entry

PostPostao/la volio_bi_na_more » 16. 12. 2010. (17:15)

lajtar je napisao/la:Hvala Primorac. Još jedno možda bezvezno pitanje: dal se može kao fugirna masa upotrebiti epoksi smola? Imam je doma par kila.
Pozdrav

ako epoksi ostaje fleksibilan (jer drvo dela), mozda.
neznan ako ces moc to dovoljno uredno delat. jer ako dodjes s time na drvo, nece ti primat na tim mjestima ulje. ili pak opet obrusit drvo, da bi ga ocistio od epoksija (kod toga opet postoji opasnost da zaj* fuge.)
volio_bi_na_more
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Maestral 490+Yamaha 60

PostPostao/la borro » 17. 12. 2010. (08:51)

Kad smo već kod tikovine, možda mi netko može reći gdje kod nas ima za kupiti i koje su odprilične cijene.
Razrađujem ideju da stavim tikovinu na brod. Evo dobio sam i uzorak one TEK-DEK sintetske "tikovine" i cijene su od cca 1300-1600 kn m2. Al to je umjetno, ipak je pravo drvo-drvo!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la josip » 17. 12. 2010. (09:13)

lajtar je napisao/la:Hvala Primorac. Još jedno možda bezvezno pitanje: dal se može kao fugirna masa upotrebiti epoksi smola? Imam je doma par kila.
Pozdrav

U ovom slućaju ne, i to iz više razloga.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la lajtar » 17. 12. 2010. (09:21)

volio_bi_na_more je napisao/la:
Pozdrav

ako epoksi ostaje fleksibilan (jer drvo dela), mozda.
neznan ako ces moc to dovoljno uredno delat. jer ako dodjes s time na drvo, nece ti primat na tim mjestima ulje. ili pak opet obrusit drvo, da bi ga ocistio od epoksija (kod toga opet postoji opasnost da zaj* fuge.)

Epoksi smola koju imam ostaje fleksibilna nakon stvrdnjavanja. Planiram najprije očistiti fuge, zapunit kanale sa smolom i pobrusit smolo i drvo zajedno.
lajtar
New Entry

PostPostao/la lajtar » 17. 12. 2010. (09:31)

josip je napisao/la:
Pozdrav

U ovom slućaju ne, i to iz više razloga.

Ako ti nije teško, možeš navesti neke od razloga. Ideja je upotrebiti kvalitetan material koji mi stoji doma. Svako iskustvo i savjet je dobrodošal.
lajtar
New Entry

PostPostao/la josip » 17. 12. 2010. (09:55)

Ma nije mi teško. Kao prvo epoxy nije stabilan na UV zrake. Znaći traži dodatnu zaštitu, a u tvom slučaju neznam kako bi je stavio. Kao drugo, priprema tikovog drveta je prezahtjevna da bi se epoxy kvalitetno nanosio, jer je to drvo po prirodi jako masno ( puno posla i vještine je potrebno , ali se uspješno može nanositi ). Kao treće bih naveo i mogučnost " rastjerivanja " palube, jer epoxy nije toliko elastičan da prihvati rad nezaštičenog drveta u raznim vremenskim uvjetima , što opet ovisi o veličini same palube tj. ako je paluba malih dimenzija gledano poprečno onda možda i ne bi došlo do rastjerivanja ( iako tikovina ima minimalan rad između skupljanja i bubrenja drveta, taj rad ipak postoji ).

Po meni možeš taj epoxy iskoristiti samo tako da na dno fugi injektiraš epoxy radi sprečavanja prodiranja vode ispod palube, a onda fugu do gore popuniš na uobičajen način, ili da kompletnu palubu uradiš sa epoxy smolom te ju zaštitiš odgovarajućim lakom.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la lajtar » 17. 12. 2010. (13:18)

Hvala ti na odgovoru Josip. Neke od problema koje si opisal se mogu (bar po mom saznanju) rešiti: stabilnost na UV zrake se može poboljšat dodavanjem UV stabilizatora a i pigment i punilo nešto doprinose, epoksi smolu se može napravit da je mekana ko guma. Ostaje problem adhezije zbog masnoče tikovine a to vredi i za ostale materiale za fugiranje. Možda je rešenje, da se neposredno prije fugiranje očisti nekom topilom (aceton). Na kraju pa je pitanje, ako se to sve isplati.
lajtar
New Entry

PostPostao/la josip » 17. 12. 2010. (18:05)

volio_bi_na_more je napisao/la:
koscoba je napisao/la:Mislim da je ta Bosch vibraciona los izbor za brusenje tikovine, trebat ce ti puuunooo vremena s njom da obrusis.
puno ti je lakse sa-http://www.alatimilic.hr/makita_BO5012.php ili
http://www.bosch.hr/content/language1/d ... k_2007.pdf

Imas tu cijenik za zeleni bosch, ako ti je makita skupa-

Rotaciona brusilica je neusporedivo bolja od vibracione.

da, ako imas zaobljene povrsine (kao npr. blatobran na autu). ali ako imas ravne povrsine, kao npr. stol, onda ti je sa vibron lakse delat. (ca se vrimena za brusenje tice, koju uru vise ili manje mislim da ne igra ulogu)
U biti, cime god volis delat, je OK :thumbup:

samo, nikako sa 'tracnom brusilicom' ili sa kutnom brusilicom (bez zezanja, to san videl u zivo) :o

Sa tračnom treba imati osječaj dok se radi jer ako malo duže zadržiš na jednom mjestu previše odnese drveta, ali jedino tračna brusilica može uzdužno brusiti drvo , a kod tikove palube se drvo mora brusiti isključivo uzdužno.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la volio_bi_na_more » 17. 12. 2010. (21:48)

josip je napisao/la:Sa tračnom treba imati osječaj dok se radi jer ako malo duže zadržiš na jednom mjestu previše odnese drveta, ali jedino tračna brusilica može uzdužno brusiti drvo , a kod tikove palube se drvo mora brusiti isključivo uzdužno.

tocno. zato sam i naveo da se radje ne dela sa tracnon brusilicon (ako znas delat snjon, onda ok).
radi toga za nas vecinu 'amaterskih drvodjelca' za taj je posao vibracijska prikladna.
volio_bi_na_more
Member

Tip plovila: Maestral 490+Yamaha 60

PostPostao/la josip » 17. 12. 2010. (22:37)

Ma ne treba se previše bojati tračne brusilice. Početnicima nikako ne bih preporučio da se uće na tikovoj palubi, ali na nekom starom komadu drveta se vrlo brzo dobije osječaj za nju. Bitno je da se ista ravnomjerno kreće , i ne pritiskati ju previše i naravno u početku koristiti brusni papir granulacije barem 120 a bolje i 180 . Na taj način će biti manja mogučnost za pogrešku jer će brusilica manje skidati drvo ali će se i puno više potrošiti brusnog papira i vremena. naravno kad se dobije pravi osječaj za brusilicu, početna brušenja bez problema mogu ići i sa granulacijom 80 , 60 pa ćak i sa 40 ako je drvo u tolikoj mjeri oštećeno da se mora skinuti milimetar ili više . I naravno ne treba zaboraviti da je najsigurnije brušenje ipak ono ručno pa tko nema puno za brušenje i ne treba mu nikakva brusilica. Ručno treba brusiti i sva nepristupačna mjesta i krivulje, tj. sva ona mjesta u koja tračna ne može prići kao i ona mjesta na kojima se sa tračnom ne može uzdužno brusiti.
Naravno mogu se koristiti i vibracione, ali pošto one bruse u svim smjerovima onda je bolje na njima koristiti finiju granulaciju brusnog papira nikako ne manju od 180 a još bolje 240 da ne dođe do oštećenja površinske strukture drveta. Osobno bih vibracionu koristio samo sa granulacijom 240 pa ćak i 300 i to prije i između nanošenja zaštitnog ulja.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la primorac » 17. 12. 2010. (22:59)

Lajtar, ja bih ti preporučio uporabu Sikaflex-290 DC ili Sikaflex290 DC SL koji se koriste isključivo za fugiranje utora i spojeva klasičnih drvenih paluba na brodovima i jahtama. Stvrdnute i osušene fuge daju se brusiti.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Dade » 18. 12. 2010. (10:52)

A cijela priča može da zvuči i ovako obrusi sa čim možeš,brusni papir 100,fuge popuni crnim sikaflxom a drvo pređi dva puta maslinovim ujem (može i ono od prošle ili predprošle godine) a kasnije tokom upotrebe posle jake kiše opet premažeš maslinovim ujem,(naravno uvek na suvo) običnom spužvom.Maslinovo ulje je zakon.Uzgred budi rečeno tako održavam i vesla,nikakvi lakovi i piture.
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la Pun » 18. 12. 2010. (21:56)

Dade je napisao/la:A cijela priča može da zvuči i ovako obrusi sa čim možeš,brusni papir 100,fuge popuni crnim sikaflxom a drvo pređi dva puta maslinovim ujem (može i ono od prošle ili predprošle godine) a kasnije tokom upotrebe posle jake kiše opet premažeš maslinovim ujem,(naravno uvek na suvo) običnom spužvom.Maslinovo ulje je zakon.Uzgred budi rečeno tako održavam i vesla,nikakvi lakovi i piture.

Ovaj post ima posebnu vrijednost jer vraća staro iskustvo ali koje će ostati trajno i nezamjenjivo unatoč naprednoj
tehnologiji u industriji boja :clap:
Pun
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.