Ako misliš ljepiti nešto preko tog drva, bolje bi bilo da natopiš nekim prajmerom za drvo, ali oni su ti više ili manje na bazi plastike, na bazi epoksia ili polyurethana, a sa druge strane gdje nečeš ljepiti, onda laneno ulje. Ako staviš takav prajmer, koji je vrlo rijedak i duboko ide u drvo, onda če ti se ljepilo dobro uhvatit na to.
Eto ja bi ljepio ovako, a za primjer ču opet stavi Veneziania, pošto znam njihove proizvode.
Na onu stranu kdje češ ljepiti staviš dvije ruke Fibrodura - to ti je podloga za drvo, na bazi Polyurethana, pa da se drvo dobro natopi toga, ali samo sa one strane kdje češ ljepiti. Može drvo i disat sa takvim prajmerom. Nakon toga bi ja uzeo epoksy smolu Resina 2000 i koristio je kao ljepilo i ona može podnositi disanje drva. Ja sam je koristio kao ljepilo i stvarno sam zadovoljan. Kad zaljepiš treba dobro stisnuti, znači staviš gore veliki teret ili privremeno fiksiraš. A sa druge strane, kdje nečeš ništa ljepiti, natopiš sa lanenim ulje i radiš uljnim bojama, po klasiki.
Ja mislim, da bi takav pristup bio dobar, a može i drugčije i ma i drugih ljepila, pa komplet Sika program i još puno drugih, ja imam sa takvim ljepljenjem lajsni dobra iskustva, a drugih varianta neznam u detajle.
Samo nemoj ništa ljepit preko trulog drva i slično, trebaš prvo promjeniti sve trulo, pa onda udlučiti kako češ dalje.
Tonirati sa beltonom staro drvo je bezveze, jer ionako če ružno igledat ako češ lakirat. Ako si mislio samo zbog impregnacije, to ti upravo laneno ulje radi, slično ko tikovo ulje za tik i iroko..