Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori
Trogiranin je napisao/la:Malo je gladno 4:1 jer je beton sam po sebi higroskopan i što je manje cimenta tim više upija vlagu pogotovu sa žalom iz trogirske kave u kojem ima 11-17% vapna. Usprkos mišljenjima u kolpomorta treba stavljati što je manje moguće željeza upravo iz razloga higroskopnosti betona što uzrokuje rđanje željeza uslijed čega dolazi do bubrenja rđe koja se u tom slučaju ponaša kao led i svojim širenjem razbija beton. Po meni ja ne bih išao na omjer manji od 3:1. U šalung bi ubacija komad pocinčanog lanca i jedan veliki pocinčani gambet da oblom stranom viri iz betona i to je to. Gambet je bolje postavljati na 1/3 bloka nego u centar jer kad je isti u centru lakše dolazi do prevrtanja i pomjeranja bloka u slučaju nevremena ukoliko isti nije enormnih dimenzija. Isto je tako efikasniji blok tlocrtno većih dimenzija, a tanji nego identične težine uži i kraći, a visočiji. Još jedna caka kod kolpomorta, a vezana za njegovu težinu: ukoliko se želite zezat pri izradi puno je efikasnije ako kolpomorto odoli od rubova cca 5 cm prilikom betonaže ima ubačen komad stiropora od 5 cm. Nakon što beton stvrdne stiropor izvadite i imate nešto u vidu portele-poklopca. Pod kolpomortom se stvara dodatni podtlak i ako je dno muljevito ili pjeskovito skoro ga je nemoguće vertikalno odlijepiti od dna. Nadam se da sam pomogao .
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.