Frigane sipe s krumpirom, salatom i Malvazijom

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Frigane sipe s krumpirom, salatom i Malvazijom

PostPostao/la porer » 23. 02. 2009. (12:43)

Omjer:

0.5 kg sipe
1 dl biljnog ulja
sol
brašno
0.5 kg krumpira
zelena salata

Sipe očistiti, izrezati na komade - trake, glave najmanje po pola, uglavnom sve na veličinu dva-tri zalogaja. Dobro ih osušiti u cjedilu (par puta ih okretati). To je bitno da ne pucaju kad ih stavimo u ulje. Uvaljati ih u brašno i staviti u mlako ulje (to je bitno da se fino isfrigaju) i vatru malo pojačati (na 3/4). Frigati ih tako samo uz drmanje dok ne dobiju žućkastu koricu odozdola, a onda ih okrenuti i isto ponoviti s druge stane (drmanje). Paziti da vatra bude jaka, ali da ulje ne cvrči. Kad je gotovo, ocijediti ih od ulja, staviti na tanjur i posoliti.
U međuvremenu krumpir izrezati na velike komade, ispeći ga u pećnici pa ga poslužiti uz sipu.
Ne koriste se nikakvi drugi začini osim soli.
Malvazija obavezna.
P.S. Ovako pripremljene sipe bolje su mi nego kalamari - kad su spremljene kako treba, imaju sve gušte.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

Re: Frigane sipe s krumpirom, salatom i Malvazijom

PostPostao/la morskivrabec » 28. 02. 2009. (00:52)

Super, samo ja bi umjesto 1 dl biljnoga stavio 1 dl maslinovoga ulja. Doduše ja doma ponekad imam i maslinovoga ulja koje nije najbolje ispalo pa mi ga nije žao trošit na priganje ili starijega maslinovoga ulja, a ako nemam, kad mi je na raspolaganju samo bolje maslinovo ulje onda ga pomiješam s biljnim u omjeru pola - pola
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 08. 02. 2014. (20:48)

porer je napisao/la:Omjer:

0.5 kg sipe
1 dl biljnog ulja
sol
brašno
0.5 kg krumpira
zelena salata

Sipe očistiti, izrezati na komade - trake, glave najmanje po pola, uglavnom sve na veličinu dva-tri zalogaja. Dobro ih osušiti u cjedilu (par puta ih okretati). To je bitno da ne pucaju kad ih stavimo u ulje. Uvaljati ih u brašno i staviti u mlako ulje (to je bitno da se fino isfrigaju) i vatru malo pojačati (na 3/4). Frigati ih tako samo uz drmanje dok ne dobiju žućkastu koricu odozdola, a onda ih okrenuti i isto ponoviti s druge stane (drmanje). Paziti da vatra bude jaka, ali da ulje ne cvrči. Kad je gotovo, ocijediti ih od ulja, staviti na tanjur i posoliti.
U međuvremenu krumpir izrezati na velike komade, ispeći ga u pećnici pa ga poslužiti uz sipu.
Ne koriste se nikakvi drugi začini osim soli.
Malvazija obavezna.
P.S. Ovako pripremljene sipe bolje su mi nego kalamari - kad su spremljene kako treba, imaju sve gušte.

......... i meni je draza frigana sipa od frigane lignje ...... drugi put pofrigaj kumpire u ulju u kojem si friga sipu ............ :thumbup:
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la Bruno Martinčić » 09. 02. 2014. (14:57)

Super, pohvaljujem, odlično !
Da budem p.., možda nasjeckanog peršina, zero češnjaka i malo kapi maslinovog ulja iznad svega. Sretno i mirno more!
Bruno Martinčić
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: adria 590

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.