je_eno (ne)vrime

O vremenu, prognoze, prognostičke karte, nevremena, slike...

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Re: je_eno (ne)vrime

PostPostao/la tedanius » 12. 03. 2010. (00:17)

Porer, na sliku broda potopljenog uz mul, koju je macro objavio. Ali bit je da se brod bez obzira na kvalitetu veza, ne ostavlja tek tako, a da se ne analizira; što kad se desi nevera mogu očekivati na tom mjestu. Često puta su naka druga mjerila uzimaju kod odabira veza(blizina, nadzor, drugi su tu napravili kolpo morto pa idem i ja i sl.) ali se nedovoljno vodi računa o onome o čemu su naši stari pridavali najviše važnosti "siguran vez kad dođe nevera" . Pogledajte mnoga mista na otocima i uz kopno, kajići im nisu baš blizu, ali su u sigurnom portu. Naravno, danas brodica ima više, sigurnih porata manje, nije tek tako lako dobiti dozvolu za gradnju, a još manje imati sredstava, za gradnju mulova, điga, lukobrana...Kad se sve to zbroji, tribalo mi razmišljati ima li rješenja, virujem da ima, ali ga triba naći. Nevera će uvijek biti, ne dolaze uvijek u isto doba godine, recimo puno je gora nevera od ove pulenat koji dođe tijekom ljetnih mjeseci i traje samo pola ure do max 2 ure vrimena(prati ga velika plima, veliki valovi i velika brzina vjetra), u što sam se uvjerio više puta. I opet ću ponoviti ono što sam već naveo iz onog filma, kad je Noa pravio Arku? Prije nego je kišilo. Znači prije nego kupiš brod, riješi siguran vez.
tedanius
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 550 Cabin + Yamaha 100

PostPostao/la porer » 12. 03. 2010. (08:44)

Dade svaka čast! Zavidna flota :shock:
Koji je to inžinjer iz Kamenice? Živio sam tamo godinama, poznajem skoro cijelo selo :)

Tedanius jasno mi je što govoriš i u pravu si. Pogledaj to statistički - u toj uvali ima cca 80 - 100 barki, dvije su u ovoj neočekivano jakoj oluji popustile. Mislim da je to stvarno malen postotak nepromišljenih vlasnika (da ih tako nazovem kad je to već masovni stav foruma, mada se ne bih složio s tim). Nemaju oni nikakve veze sa recimo holandezom koji je ljetos tamo na blok privezao gliser čeličnim sajlama fi 8 (duplo) bez gambeta :) Nakon dva dana nije mu bilo jasno kako mu je brod završio tu gdje i te Dalmatinke, samo malo lijevo naboden na šine od stare pedočere kao ražnjić :(
Nego, malo me je dirnula besćutnost nekih komentatora pa mi baš nije pravo. U svakom slučaju ako ću njima odgovarati po njihovom načinu - ovi potopljeni brodovi i oni vezovi na slikama daleko su južno od Pule, od Istre uopće.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la franco » 12. 03. 2010. (09:03)

Na mulu u Runkama di su potopljene dvije barke od RIBARA a ne od nekih ko zna koga.Ljudi koji znaju kako vezati,i kada vezati.Razgovarao sam jučer ujutro odmah po nemilom događaju,nazvao ljude da vidim kako su šta su, i ispriča mi vlasnik potopljenog glisera za prevoz ronioca da je bio na molu cijelu noć i gledao kako mu brod ide u k... a ne možeš ništa, po Bogu ništa, bespomoćan, uragan od bure, šta da radi? Šta da se radi u tom trenutku? Pitan ga šta nisi moga upalit i vozi bilo kamo, nasuči je ,samo da se ne potopi! Reka mi je da nije vidio brod od vjetra na dva metra a kamo da isplovi, i ima pravo.Da je isplovio možda bi danas tražili i njega i brod i šta bi učinili - ništa, ovako potopljen brod, svo zlo sa tim,bolje da ima ko vadit i poravljat brod nego da tražimo brod i čovika.To nebi mogao niko popravit.
Brod se rađa u šumi a umire u moru
franco
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Motosailer

PostPostao/la porer » 12. 03. 2010. (09:11)

Bio sam u Runkama sinoć, tuga i jad. Slikao sam ali neću tu stavljati, nije ova nevera odavno više tema ovdje. Tako to biva kad počne mjerenje dužine one stvari, izgubi se svaki smisao :)
porer
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 12. 03. 2010. (09:15)

Ma te dalmatinke su nastradale zbog jako velikog otpora prema vjetru. I jedna i druga su gotovo identične. Imaju jako velik i visok zatvoren prostor sa ceradom koji je kako je franko već rekao poslužio kao jedro. Da je vjetar kojim slučajem uspio pokidati ceradu to se vjerovatno ne bi dogodilo.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la franco » 12. 03. 2010. (09:26)

dečki molimVas da ne komentirate ono što niste vidjeli i doživjeli,jer u ovoj temi nije riječ ni o konopima,ni o korpomortima,ni o tome kako je ko vezao barku.Tema je da je barka bila vezana i superkevlarsko-karbonskim vlaknima da bi ipak nešto popustilo.Ako ne pukne konop,puknut će kadina,oko na korpomortu,bitva,platforma na krmi od udaranja valova....
Morate znati da je bio URAGAN od bure,da to stariji ljudi nisu doživjeli a kamoli mi mlađi.I zato bez ljutnje Josipe ali ovo ne bi trebalo komentirat bez da vidiš pustoš koja je ostavljena iza ove nesreće,Dade pusti sada kako bi trebalo šta napraviti,ti ljudi su znali šta treba,ali isto tako trebate vidjet na licu mjesta uvjeti u kojem se to može napravit.
Ja se ne usudim komentirat plimni val u Vukovaru jer nemam o tome pojma i vidio sam to samo na TV,tako mislim da ste i Vi vidjeli ovo samo na TV i u novinama,pa ne znate prave i istinite činjenice.
franco
Old Senior Member

PostPostao/la Dade » 12. 03. 2010. (09:58)

Dotični inženjer je nažalost pokojni gospodin Carević,danas njegov sin pravi malu kameničanku od 7m koja nije ni blizu ovoj od 9m a kalup za veliku je nepovratno pokvaren jer su hteli napraviti širi brod pa im nije uspelo.Ovakvih brodova ima 40 komada stim što je jedan ipak završio na moru i to u Červaru (bar je bio do pre desetak godina) i na kom smo se svi uverili da nije za more.Jako je nezgodna jer joj ne prija bočni vetar i sigurno bi prošla kao i ovi brodovi što su nastradali sada.
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 12. 03. 2010. (10:10)

Dade ovi brodovi nisu nastradali zbog osjetljivosti na bočni vjetar. Ostavite se toga.

G. Carevića znao sam iz viđenja, plastiku mu je povremeno radio moj prvi susjed i vrhunski plastičar Radica Gajinov.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Dade » 12. 03. 2010. (10:19)

Nevera je bila jaka čak je dobila i ime ali nije ništa neuobičajeno na Jadranu i uvek neko nastrada,uglavnom neoprezni,hoću da vam kažem da južni Jadran ima takođe svoje ćudi (to vam je Nikša već rekao) te dva ili tri puta godišnje napravi dar-mar po tim našim sigurnim lučicama slikagde refuli budu strahovito jaki i dođu iz neočekivanog pravca,pa onda svi skačemo i pomažemo koliko možemo ali vlaja uvek ima (valjda se negde proizvode)slikaOva američka jedrilica je za vreme jedne takve nevere došla na Mljet sa Pelješca i uspeli smo da je spasemo uz minimalna oštećenja i za jedno hvala.Kako god toga će uvek biti. :eh:

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la Dade » 12. 03. 2010. (10:38)

Daj Porer,pa nisu ih valjda sirene bacile na kraj.A ono sa Carevićem je samo dokaz da je svit mali eto ti živio a ja radio u Kamenici pa smo se možda i sreli a da ni na kraj pameti nismo imali da će mo biti na istom forumu i raspravljati o neveri u Istri.Al je život čudo.Hteo sam još nešto oko ove naše teme gde ja vidim rešenje za sigurne vezove,mislim, u tim plićim vodama sa muljeviti dnom. Kad bi se udružilo :think: nekoliko(desetak) vlasnika brodica i napravili jedno ozbiljno korpomorto odnosno nekoliko blokova od recimo tisuću kg povezanih međusobom lancima a na površinu izvedeni vezovi sa bovama dobili bi dovoljno težak i siguran teg koji nebi mogao da bude povučen po dnu i dovoljan broj sigurnih vezova .Znači povezati tegove!

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la niksa » 12. 03. 2010. (10:56)

porer je napisao/la:Koliku pezu stavite vi za jednu Dalmatinku? Zašto ti nije žao ljudi?

...žao mi konja... :wtf:
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la franco » 12. 03. 2010. (11:19)

Dade je napisao/la:Daj Porer,pa nisu ih valjda sirene bacile na kraj.A ono sa Carevićem je samo dokaz da je svit mali eto ti živio a ja radio u Kamenici pa smo se možda i sreli a da ni na kraj pameti nismo imali da će mo biti na istom forumu i raspravljati o neveri u Istri.Al je život čudo.Hteo sam još nešto oko ove naše teme gde ja vidim rešenje za sigurne vezove,mislim, u tim plićim vodama sa muljeviti dnom. Kad bi se udružilo :think: nekoliko(desetak) vlasnika brodica i napravili jedno ozbiljno korpomorto odnosno nekoliko blokova od recimo tisuću kg povezanih međusobom lancima a na površinu izvedeni vezovi sa bovama dobili bi dovoljno težak i siguran teg koji nebi mogao da bude povučen po dnu i dovoljan broj sigurnih vezova .Znači povezati tegove!

Rista prošla su ta vremena,kaubojska kad se svašta moglo radit po uvalama,šta je bilo bilo je,sada ti lučke uprave polažu pravo na svako sidrište,i čim bi neko to napravio odmah bi ga optužili da im uzima posao.A ne uzimaju li oni (lučke uprave) bespravno lovu za vez za koji nisu dali niti konop,lanac ili blok, znači sve tvoje i još im moraš platiti.A sada jedno drugo pitanje po tom pogledu,recimo da je ovaj nesretnik platio vez,iako je on platio nešto svoje nekom drugom,da li može tražit odštetu? Lijepo im pokaže uplatnicu i pita odštetu,jer na kraju krajeva ispada da mu oni nešto nude za tu uplaćenu lovu, a pitanje je šta mu nude? Kužiš platiš nekom nešto za uslugu koju nisi dobio,šta si onda platio? Osiguranje možda?
franco
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 12. 03. 2010. (11:35)

Dade hajde nemoj više. Da ne koristim grublje riječi.
Još ću ti na ovo odgovoriti i idem, nema smisla više ovo natezati.

Prvo, s tako vezanim blokovima dobio bi takav kažin da je to milina. Nakon par godina to bi bila neprepoznatljiva masa lanaca, sajli i blokova. Dalje, za to i trebalo zbilja puno lanaca i sajli da se sve skupa zaveže a koliko bi to imalo efekta na takvim duljinama baš i ne znam.
Drugo, sreća je da je takav potez apsolutno zakonski neprihvatljiv i takav pokušaj bio bi istog momenta spriječen.

Kako sam rekao ne zanima me dalja rasprava u ovom stilu, nema veze sa stvarnosti. Možda u nekoj video igri s temom o barkama i sidrenju ali sa stvarnim životom baš i ne. Ćao.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Dade » 12. 03. 2010. (11:45)

Ok neka onda lučka uprava napravi vezove pa će mo sklopit ugovore o korišćenju sa pravima i obavezama pa kako bilo, ovako nikom ništa.Bolje je kad ima reda,ali dok se red ne uvede moramo se držat nekakvih pravila ...pitam se kako su naši stari živeli stotinama godina :?:

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la ćuba69 » 12. 03. 2010. (18:19)

ali vlaja uvek ima (valjda se negde proizvode)

Objasni mi Dade na koga si mislio pod ovo "vlaja"?
Dal na "vlahe" s nekih balkanskih visoravni ili na ljude porijeklom iz zaleđa našega priobalja ?
...jist,pit,hajduk split...
ćuba69
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

PrethodnaSljedeća

Natrag na Meteorologija

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.