je_eno (ne)vrime

O vremenu, prognoze, prognostičke karte, nevremena, slike...

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Re: jebeno (ne)vrime

PostPostao/la tedanius » 11. 03. 2010. (17:46)

porer je napisao/la:
tedanius je napisao/la:Nevrime da, ali nije li ono svake godine, a gdje ovi ljudi drže kajiće, triba imat porat, a ne ostaviti kajić na bilo kakav vez. Po meni je za ovakve slike kriv čovjek a ne svevišnji.

Hajde, hajde spustite ti i Nikša malo loptu. Meni je vez isto tamo, u ovom selu u daljini desno gore:

slika

Ove barke su iz Premanture, tamo je udario jedan reful u tu uvalu, nastradalo je 4-5 barki koje su bile na mrtvom vezu i koje je bukvalno strgalo i odnijelo ih na ove grote na slikama, u drugim uvalama nije se desilo ništa. Te barke su od domaćih ljudi koji idu s njima svaki dan na moru i znaju kako vezati brod i osigurati ga ali ovo je bila viša sila. Šta je trebao, na dalmatinku staviti konope kao ruka? U svakom slučaju ne bih mu bio u koži :)

Porer, očigledno ne čitaš ono što sam napisao, a pošto si uzeo nadimak svjetionika onda vidi kako su oni riješili pitanje veza, na otvorenom su i nemaju pogodnu valu, A nadalje ako su to kako kažeš kajići ljudi koji svaki dan idu na more, onda bi trebali pratiti hidrometeorološke prognoze, što danas nije nikakav problem, pa bi poveli računa kako su ga ostavili. primjerice ona slika broda uz mul mi ne sliči kao stalni vez, već da na njemu vlada štiga, a na takvim mjestima se ne drži brod. Meni je za razliku od Nikše žao vlasnika, čak kad sam vidio slike na internetu pomislio nije valjda da se Poreru to dogodilo, ali opet ti kažem ne vjerujem da su ih držali na mjestima gdje je trebalo, a tada nije važan vez, jer na lošem mjestu nijedan vez ne funkcionira.
tedanius
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Kuster 550 Cabin + Yamaha 100

Re: je_eno (ne)vrime

PostPostao/la Dade » 11. 03. 2010. (18:31)

Da je imao ovako rešeno korpomorto bio bi i sad tamo:slika teg koji amortizira jake udare vrlo lepo štiti pomeranje glavnog tega.
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la tomi » 11. 03. 2010. (20:18)

a jebi ga svi pametni nakon adrijane
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la Dade » 11. 03. 2010. (20:22)

Da ,ali sam ja prošao kao onaj gore na slici pa sam napravio ovo šta sam nacrtao,pa sam sad miran i spokojan. :eh:

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 11. 03. 2010. (21:00)

na otvorenom vezu nikad nisi posve siguran jer ovisiš samo o jednom konopu-lancu , ja sam mišljenja da je bolje istrest koji € i imati 2 konopa s prednje strane i lanac,dva sa stražnje negdje u luci.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la tramontana » 11. 03. 2010. (21:11)

tedanius je napisao/la:ona slika broda uz mul mi ne sliči kao stalni vez, već da na njemu vlada štiga, a na takvim mjestima se ne drži brod.

Nažalost, ljudi se snalaze kako umiju - vezova nema, a svi bi mi pomalo plovili. Zato su i prisiljeni puštat barke posvuda. Unatoč takvom neadekvatnom vezu, čisto sumnjam da su ovim vlasnicima oprostili komunalnu pristojbu.
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la luc » 11. 03. 2010. (21:22)

Imamo neke instalacije trajno usidrene u vali koja je otvorena na tramuntanu :sick: to vam netriba posebno opisivat kakvoga mora imamo. Nakon raznih kombinacija, izbacili smo lanac iz upotrebe jer on nateže prema dnu. Na kolpomorte smo stavili odma konop koji ide onda gori na bovu dosta okomito i ona vrši funkciju amortizacije, a i konop je elastičniji od lanca, pogotovo na većim dubinama.
luc
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la gonič zmajeva » 11. 03. 2010. (21:43)

sr@**e se dogodilo. Šteta će se sanirat i poboljšat će se vezovi. Glavno da je svima glava na ramenima. Žaj mi je svita ali jebiga. Dogodi se.
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la porer » 11. 03. 2010. (21:51)

Lando je napisao/la:125*125*50? za Dalmatinku i otpuhalo je zajedno s kolpomortom ? porer jesam li ja tebe dobro razumio? da na ovoj Dalmatinki kolpomorto visi o konopu na ovim stijenama? To je cca1100kg , ako se ne varam ?

Ma ok, to je kalup na obali, neko ga puni 15 centi neko punoga, nema veze, svakako je dovoljan za Dalmatinku. Moguće je da ova ima manji a uvjeren sam da joj visi na špagu i da ga je donijela do obale čitavog ili ostatke.

Tedanius, nisu ove sve objavljene slike iz Premanture i Istre uopće. Na koju misliš?

Dade koji brod imaš da ga tako vežeš? Jesi li siguran da si tako napravio?

Za sve - lako je bit general poslije bitke. Ja sam spreman ovo dočekao, i većina moje okolice ali jednostavlno ljudi, to područje je pogodila bura kakva nije ovdje viđena godinama.

P.S. Najbolji način vezivanja ima moj frend u Medulinu (da se razumijemo, čovjek je rođen pored tog mula a sad ima 86 pa valjda zna što radi). Prova je debelim špagom vezana za veliki blok a krma tankim špagom za mulo. Kad naiđe nevera ovaj tanki špag jednostavno pukne, ko osigurač, brod se stavi niz vjetar i no frks. Naravno za to treba imati uvjete :)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Dade » 11. 03. 2010. (22:17)

Imam Hvaranku na Mljetu slika i Kamenčanku od 9m na Dunavu i obe su usidrene na isti način,onaj nacrtani kao stalni vez. slikaslika slika Kad sam napolju na vodi koristim isti sistem samo malo lakši...danfort sidro od 12kg-10m lanca-kugla od 10 kg i 25mkonopa 10mm.Uglavnom tražim takva mesta koja su maximalno zaštićena od letnjih oluja koje su na Dunavu izuzetno snažne.Već sam rekao da mi pasiralo da umalo ostanem bez broda zato što sam sidrenje olako shvatio,sada gde god da dođem prvo i osnovno je obezbediti dobar vez...posle može sve ostalo..nema tu šale!

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la Degrassi » 11. 03. 2010. (22:40)

tomi je napisao/la:a jebi ga svi pametni nakon adrijane

Zašto nisi ništa objasnio kad sve znaš? :mrgreen:

Eto, ja sam kupio posljednju barku baš u u Medulinu, a i Prematura mi nije strana. Ono što navodi Porer lako da bi mogla biti istina, jer vidio sam prilikom probne vožnje. Sve barke su tamo vezane više-manje na ta kolpamorta u plitkome mulju. Plitko more veći valovi, otpor i vuala, lako da su barke mic po mic vukle te blokove sa sobom uz taj jebeni vjetar. Da je bilo strašno potvrdili mi mnogi znani. Neponovilo se slično.
Krpizza je najbolja za lov zubazza i branzzina !!!
Degrassi
Member

PostPostao/la josip » 11. 03. 2010. (23:02)

Dade je napisao/la: slika

Dade pa ti si i MoP-a zaj..o , on još nije došao u stadij da na brodu drži kaljeve sa cvijećem ( ostao je samo na umjetnoj travi zaljepljenu neostikom - eh tim svemočnim ljepilom )
josip
Old Senior Member

PostPostao/la Dade » 11. 03. 2010. (23:07)

U bašti ima petrusine,bosioka,ljute paprike i vlašca (sitna kapula) i to ide samnom da imam začina za čorbu a i da imam skim da pričam i o kome da brinem.Dobro nam je svima. :wave:

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la Lando » 11. 03. 2010. (23:15)

:lol: :lol: Dade , jesi razmišljo i o patatama :)

dade koja je ovo vrsta barke na Dunavu ? Kade je ovako gledam , vidim provu od nekog Elana 545 , na kabini nešto prepoznavam od Kornata , krma opet od nekog glisera . A vjerovatno od svega toga nema ništa ali da je komodno , jest :thumbup:
Lando
Old Senior Member

Tip plovila: Arta mala

PostPostao/la Dade » 11. 03. 2010. (23:35)

Barka je delo jednog vrsnog inženjera iz Sremske Kamenice koji je spojio najbolja iskustva jezerskih čamaca i napravio jedan brod za Dunav.Brod je dugačak 9mm a širok samo 2m ima dve kabine te kormilarnicu(most ili kokpit) sa kuhinjom,ima 4 redovna ležaja i terasu od 2,40m .U kokpitu stojna visina u kabini 1,50m,potpuno ravno dno sa blagom deflekcijom u zadnjih 1,80m sa gazom od 15cm i brzinom od 12 km uzvodno sa motorom od 10 ks na elisi.Vrlo uspeo brod za Dunav u opšte nije za more,ravan i dugačak je pogubna varijanta za morske talase na Dunavu su talasi sa drgačijim amplitudama (kratki i visoki do 1m).Ogromna prednost ovakvog broda je što može da pristane na svku obalu jer ima mali gaz i da se zavuče i u najmanji rukavac i da se na taj način skloni od nevremena i talasa koje prave brodovi.slika :wave:

slika
Dade
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Meteorologija

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.