Suzuki df150 servisi

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Suzuki df150 servisi

PostPostao/la Marin Bralic » 18. 05. 2025. (06:42)

Marin Bralic je napisao/la:Ako je satnica 50eur, a naplaceno je 250eur, znaci da je radio 5h…
Ocito je taximetar radio cijelo vrijeme kada je pumpa vrtila, a on bio na drugom “gradilistu” :-)

Huh, jucer sam slabo koncentriran bio, tek sada vidim…
Covjek pise da su mu ruke za servis naplacene 250 eur, a ruke za ispiranje jos dodatnih 150eur. To je sveukupno 400 eur ruke.
Josey, ako je doista normalna cijena satnice mehanicara, kako si sam napisao, 50eur, to je onda ukupno zaracunato 8h rada! 8 fucking sati rada za godisnji servis+ispiranje motora.
Na pitanje iveka zagorca jos autor teksta nije odgovorio, a i mene zanima, da li je dobio racun. I sto na tom racunu pise za ruke, da li pise satnica pa x cijena…
Ovo sto pises kasnije josey, da se ne placa vrijeme nego znanje i alat… Ako sam pises da je cijena sata rada 50 eur, onda o cemu pricamo?!
Ja s autom kada dodjem na servis, pise koliko sati rada je utroseno, i placa se po satu rada mehanicar. Cijena satnice je vec druga prica :-) po toj satnici, ispada da je alat i znanje automehanicara puno skuplje od puno drugih djelatnosti u kojima se trazi osnovna skola+gimnazija+ 5-6 godisnji fakultet+ specijalizacija 4 godine…
Bice da ove srednje skole za mehanicare imaju neki jako dobar program kada uspiju u 4 godine toliko znanja prenesti ucenicima, sto ne uspiju nekim drugima 4 godine gimnazije i jos 5-6 godina fakulteta :-)
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la josey » 18. 05. 2025. (06:57)

vdom nisi shvatio, ajmo ispocetka.
koliko kosta ulje i filter ulja od skode 1.5 tsi?
da ne guglas, orginal ulje vw 12e litra
znaci 60e ulja (i manje) i filter zaokruzimo na 10e, to je ukupno 70e.
za izmjenu ulja od ulaska do izlaska vozila u hamgar servisa treba 20min
ruke su 200e i pazi auto ti (ja bilo ko nebitno) dovedes u servis, nisu izlazili na teren.
kolko je tu satnica ?
pise ti satnica da je 50e al se ne naplacuje po poslu, ako ti je nesto cudno, onda ti voditelj servisa kaze da po normativu ide 1.5h za izmjenu ulja.

I sad, u kucanstvima svi imamo barem jedan auto jer je auto postao potreba, pa ne vidim
da idemo ustedit i da kuci vikendom mjenjamo sebi ulje na autima?
Ponovicu nautika je luksuz ne potreba, ako ti je puno, prodas ili servisiras sam.

Dijagnostika od ovlastenog kosta, neka godisnja licenca kosta, kombi kosta, alat kosta, vrjeme od radione do dolaska na teren kosta, gorivo kosta…
dodjes vrlo brzo na 400e
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Marin Bralic » 18. 05. 2025. (07:26)

Josey, nije da ja nesto nisam razumio, nego ti pokusavas opravdati ovaj cjenik usporedbom cijena s drugim bransama… nitko nije pitao niti trazio info koliko kosta autoservis, vec je postavljeno konkretno pitanje oko ovog servisa suzukija…
Ali ako vec usporedjujemo s autoservisom, volio bih da su stvari barem priblizne u nautici kao sto su u auto svijetu.
Zasto? Zato sto sam s kupnjom novog auta dobio 5 godina besplatnih servisa. Rad+materijal. Nije to neka ustupka samo meni, to je standard za ovaj brend (bmw). Od obicne jedinice do 7ice. Ukljuceni “normalni” servisi (ulje, filter ulja, filter zraka, mikrofilter klime, filter goriva). Pakne, diskovi,…,
naravno nisu.

Josey, sam si napisao da je satnica mehanicara 50 eur. Jesi?
Covjeku je naplaceno 400 eur, jednostavna racunica govori da je naplaceno 8h.
Po tebi, realno je 8h rada za to sto je radjeno?

Ovo sto usporedjujes s autoservisima,…, je vise opravdanje nego usporedjivanje…
Nema potrebe usporedjivati s drugim bransama, svima nam je jasno kako radi x drugih bransi.

Najtocnije si napisao onu recenicu da je nautika luksus, a da se luksus placa. Problem je u tome sto je puno djelatnosti zamislilo u svojoj glavi da je upravo njihova djelatnost luksus, pa nabijaju cijene. Ali sve ce se to obiti o glavu, balon ce puknuti kad-tad…
Marin Bralic
Member

PostPostao/la josey » 18. 05. 2025. (08:42)

kupis novi auto i imas 5 god besplatnih servisa???????
di to molim te?
meni je ovo treci novi auto i nikad nisam dobio besplatan servis.

a garancija na papiru zvuci savrseno dok se nesto ne dogodi, e al kad se dogodi onda je 1001 opravdanje da to ne spada u garanciju. Kako sa autima tako i sa brodovima.

bez usporedbe sa drugim bransama 400e je ok cjena za odradjeni servis na tom suzukiju od 150ks.
al kako ne zivimo u zimbabveu onda se poslovi moraju usporedjivat.

koliko je tvoj radni sat ili koliko je radni sat kod tvog poslodavca?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la som » 18. 05. 2025. (08:45)

He,he velis dobijes 5 godina servis besplatan u BMW. Kod nas u kuci ima ih stalno 4 skoro 30 g. Nista ti ne dobivas besplatno sve je to navlakusa. Ja rade uzimam kod Tomica debeli popust nego kao akcija besplatni servis. 5-6 litara ulja 50 Eura, filter ulja, zraka i klime 40-40 eura puta 5 godina 500 Eura a ja uzmem 3000 do 7000 Eura popusta pa ti racunaj koliko si dobio popusta.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Marin Bralic » 18. 05. 2025. (08:57)

Ako uzimas kod tomica, onda znas… ta “akcija” je trajala godinama, “davali” su besplatan servis uz kupnju auta, plus popust na auto… e sad, da mi to sve platimo, naravno da platimo… ali sa samim servisima nije bilo problema, a bome niti sa garancijom. Na jednom autu mi otisla automatska getriba unutar garancije, zamijenili getribu bez pitanja…
Ali opet velim, nejde mi se u rasprave tj usporedbe ostalih bransi.
Ok, dosli smo do zakljucka da ili je u ovom konkretnom slucaju, naplacen rad od 8h, sto je definitivno previse za taj posao.
Ili satnica nije 50eur/h kako si napisao…
Satnica je u ovom slucaju definitivno veca (posto svi ovdje imamo zrno pameti u glavi i jasno nam je svima da 8h ne traje taj posao)…
E, sad je pitanje, zasto se govori/pise da je satnica servisera 50eur/h, a definitivno je veca?
Serviseri se srame javno reci, eto, satnica mi je kao u kirurga?
Marin Bralic
Member

PostPostao/la Ivek Zagorec » 18. 05. 2025. (09:16)

Sve je čisto kao suza, to je čista pohlepa.
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la som » 18. 05. 2025. (09:31)

Ništa vas ne sprecava da sami odradite servis.
Ispiranje motora? Komedija za obaviti. Da se mene pita kostalo bi 1000 Eura za one kojima je to televizija u boji.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josey » 18. 05. 2025. (10:45)

som vam je sve napisao

jedna prigodna

https://www.linkedin.com/posts/vedranso ... n=whatsapp
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Marin Bralic » 18. 05. 2025. (11:18)

som je napisao/la:Ništa vas ne sprecava da sami odradite servis.
Ispiranje motora? Komedija za obaviti. Da se mene pita kostalo bi 1000 Eura za one kojima je to televizija u boji.

Sa zadnjom recenicom si sve rekao. Tocno o tome se radi.
Isto moze reci i bakica s placa za sir koji prodaje. Njoj je to crno-bijela tv :-)
Marin Bralic
Member

PostPostao/la josey » 18. 05. 2025. (13:10)

Moze, super, onda bakica na placu neka stavi cjenu sira 400eur

svi problemi rjeseni
josey
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 18. 05. 2025. (19:17)

Pa i ta bakica ga pravi barem 40 godina, tu je znanje i iskustvo oko proizvodnje sira ;)
Serviseri definitivno lupaju cijene. Moj kolega je bio TV serviser u vrijeme kada su se još popravljali, znao je tri kvara popraviti a sve ostalo bi rekao nepopravljivo, nudim ti 10 eura/kuna za dijelove. A ono što je znao popraviti koštalo je 50% cijene novog TV-a.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la mack » 18. 05. 2025. (22:30)

Imam ovakav motor, nešto više sati i servise radim sam. I ispiranje također. Nema tu neke velike mudrosti, manuali su dostupni na internetu, sa malo mota u rukama sve ide.
Dijelovi se mogu kupiti cak i kao servisni kit, ulja ide 8 litara, uzmeš još litru za rezervu, a sad to ispiranje, ne znam da li je to samo rad ili je tu i tekućina za ispiranje (1 L - 10 EUR)
Cijene su napuhane, još i rad na terenu, ali pravih majstora baš i nema. A kako to sve sa cijenama i majstorima za brodice izgleda po ljeti, to je posebna priča.
Jbga, voziš motor u cjenovnom razredu manjeg auta, na barci koja vrijedi kao 2 takva motora ili, kao što je već napisano - luksuziraš se. I pitaš da li si platio previše. Naravno da jesi, već kad si kupio barku i motor. Sve dalje je logičan nastavak.
mack
Member

Tip plovila: Leidi 600

PostPostao/la chomli » 20. 05. 2025. (12:51)

josey je napisao/la:Ovlasteni serviseri sigurno nece pisat stavku izmjena oringa na vijku kartera ulja ako ga nisu zamjenili. Reputaciju sigurno nece riskirat zbog 50 centi. Itd, da ne ulazimo u dubioze i ostalih 1000 primjera.

Ovo si u krivu. Prijatelj, forumaš doživio od ovlaštenog servisera!

I nema više satnica od 50€. 100€ +
Realno za veliki servis i ne treba više od sat, sat ipo vremena.
chomli
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Quicksilver 650 weekend / Mariner 115

PostPostao/la josey » 20. 05. 2025. (15:38)

neka san ja u krivu.
Zivili vi svi meni 100god.
I pri tome zivili u uvjerenju da ce te vozit 12 metarq sa 2x 400ks koji trose 10lit/h i servisi ce kostat 100e

jbt koja utopija :D

evo danas dosa iz skode
servis izmjena ulja
izmjena filtera
izmjena vijka kartera
272eur

i onda servis na suzukiju ne vrjedi 800e sa djelovima
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci