Marinizacija kamionsko-autobusnog motora

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Marinizacija kamionsko-autobusnog motora

PostPostao/la sans-ego » 13. 07. 2014. (09:24)

Vise kao diskusija i podjela iskustava i misljenja otvorih ovu temu - jer naravno i to svi znamo makine s natpisom "Marine" i u "biloj" boji kostaju planinu skuda.

Za L-Glenn lobster 33'' model "potluck" sto se sklapa od drveta tu kod nas na otocicu trebamo oko 250-350 ks diesel-makinu sto manju i kompaktniju.

Gledao sam od MarineDiesel 350, Bukh 350, John Deere, Iveca, VM itd.. - to je jednostavno neplativo.

Ponukan idejom Kaze i "tiptronic" Sibenikom 800 islo bi se na preradu ili marinizaciju nekog kamionsko-autobusnog motora.

Molio bih cijenjeni forum da me malo naviga kroz vlastita iskustva i spomene par vrhunskih proizvodjaca manifolda, pumpa i ostale dijelove - da bi to zaferceralo kako treba.

O zamalogradnji i samom brodu biti ce otvorena posebna tema - obecajem. Treba svrstati slike i textove te sve ostale sitnice i detalje - a treba i to sve dovrsiti..nece samo.

Hvala na idejama i savjetima, enivej.

:wave:
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

Re: Marinizacija kamionsko-autobusnog motora

PostPostao/la beba » 13. 07. 2014. (13:55)

beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la zore70 » 13. 07. 2014. (16:47)

beba je napisao/la:http://www.njuskalo.hr/unutarnji-brodski-motori/prodajem-brodski-motor-mercedes-snage-200-ks-oglas-12156478

ž
Pita je čovik za kamionsko-autobusni motor a ne od kućnog miksera na 5000 okretaja ;)

sans-ego je napisao/la:Vise kao diskusija i podjela iskustava i misljenja otvorih ovu temu - jer naravno i to svi znamo makine s natpisom "Marine" i u "biloj" boji kostaju planinu skuda.

Za L-Glenn lobster 33'' model "potluck" sto se sklapa od drveta tu kod nas na otocicu trebamo oko 250-350 ks diesel-makinu sto manju i kompaktniju.

Gledao sam od MarineDiesel 350, Bukh 350, John Deere, Iveca, VM itd.. - to je jednostavno neplativo.

Ponukan idejom Kaze i "tiptronic" Sibenikom 800 islo bi se na preradu ili marinizaciju nekog kamionsko-autobusnog motora.

Molio bih cijenjeni forum da me malo naviga kroz vlastita iskustva i spomene par vrhunskih proizvodjaca manifolda, pumpa i ostale dijelove - da bi to zaferceralo kako treba.

O zamalogradnji i samom brodu biti ce otvorena posebna tema - obecajem. Treba svrstati slike i textove te sve ostale sitnice i detalje - a treba i to sve dovrsiti..nece samo.

Hvala na idejama i savjetima, enivej.

Evo čitam pa pitam...a di su podaci malo detaljnije..npr...
-koliki propeler možeš spremit pod krmu..
-koliko debelu statvenu cijev možeš provuć kroz kolombu jer znamo koliko je široka kolomba lobsterima..ili ne znamo?
-koliko je težak trup radi izračuna potrebne snage
-koliko bi brzo vi letili po moru i sa kolikim ukupnim teretom
-koliko ima mista u makinji po širini i najvažnije visini od zamišljene osi osovinskog voda
-nedilja je ,južina..ima još pitanja ali nećemo puno teretit hard disk..

Manifolde i tipske rashladnike za motore iz friškijih desetljeća,a naročito autobusno-kamionske više niko ne proizvodi,i Bowman je na koljenima odavno..
Imaš nešto kod amera šta se radi za GM V8 6.6 ili 6.5 litara..košta,transport boooli ali..ima se.

Kopča za tako "velik" motor,točnije za motor tako opake litraze i okretnog momenta značajno košta,torzijski damperi također,sve je veliko..nakupi se to ako se misli napravit ok

O hladnjacima da i ne govorimo..možda za tako veliku strojinu obisit cijevi pod brod za hlađenje.

Nego Sans-ego, kad se povežem sa tvojim starim postovima,pričom o Targi,novom motoru za nju..nekako mi se ne slaže..kud tebe brate priča odvede u kovačiju nesigurna ishoda :shock: :wave:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la dendo » 13. 07. 2014. (20:16)

Mislim da se odgovor krije u tome što Sans-ego traži vrhunske proizvođače manifolda,pumpi i ostalog pa bi i sam motor trebao biti nešto više od onoga što se u prodaji nudi,uostalom i lobster nije bilo kakav brod pa zaslužuje nešto posebno.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la jaxy » 13. 07. 2014. (20:23)

a probaj vidit na americkim forumima isto , Boatdiesel Forums,downeast boat forum,itd.....sto oni stavljaju u lobstere.....
jaxy
Senior Member

Tip plovila: bayliner 1851

PostPostao/la zore70 » 13. 07. 2014. (22:03)

jaxy je napisao/la:a probaj vidit na americkim forumima isto , Boatdiesel Forums,downeast boat forum,itd.....sto oni stavljaju u lobstere.....

250-300 pa sve do priko 500ks,ovisno o dužini CAT-ove , Cumminse...Detroit diesel..Mitsubishi..Ford ..sve sreda ozbiljne strojine veličinom,snagom,cijenom..daleko je to od nas stoljećima

Ozbiljan brod te veličine i tezine trazi i ozbiljan motor ako se traze perfomanse zna se sta triba...ako ne onda je i druga priča
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la sans-ego » 14. 07. 2014. (06:46)

dendo je napisao/la:Mislim da se odgovor krije u tome što Sans-ego traži vrhunske proizvođače manifolda,pumpi i ostalog pa bi i sam motor trebao biti nešto više od onoga što se u prodaji nudi,uostalom i lobster nije bilo kakav brod pa zaslužuje nešto posebno.

To je pravilno shvaceno. Naime radi se da su pogoni tih broda s obzirom na zemlju porijekla - uglavnom jaki, benzinski od preko 300 ks i uglavnom zracno ili kao sto Zore kaze "keel-cooled" - hladjeni.

Jedan od rijetkih proizvodjaca istog plovila i po istim planovima i sistemu (osim nevjerovatnog izbora drveta) je Brazilski Kalmar Estaleiro.
Oni su u par prvih primjeraka stavljali marinizirani 5 cil Mercedes, ali se pokazao dosta zahtijevan i nesiguran, po prici jednog od prvih vlasnika s kim sam imao konverzaciju prije dvije godine kad su poceli (ponovo) podizati skver.

Inace kolomba je siroka 10 cm i ide 2.5 metara statvena cijev od promjera 4 cm i cijeli pogon i timun ce vjerojatno biti Eliche Radice - osim propele sa 5 pala od Michigana, no to nije tema, a i (bez arogance) propulzioni izracun i sve ostalo mogu i znam sam skontati - predugo mi je to bila profesija. ;)

Ocekivana putna brzina je oko 20 knota, a max nesto ispod 28 knota po trenutacnom izracunu trupa i zamisljenog motorica od oko 300 ks na oko 3600 rpm, s okretnim momentom od oko 750 N/m. Ima tu i vise od 5 tona drveta, plastike i zeljeza.

Kazo nam je svima manje vise pokazao da se moze sloziti makina koja nije skupa kao safran, te to moze jako dobro ili cak odlicno funkcionirati. Samo za usporedbu u cijeni necega takvog Bukh od 350 ks common rail kosta oko 35.000 Eurosa.
Deerjohnovi su oko 25-30 istih skuda, s tim da su teski i ogromni.

Zanima me ako je to netko radio i sa kojim proizvodjacima pumpi i ostalim dijelovima - jedina firma koja mi se cini solidna i blizu sa Bowman zastupstvom je u Mantui i Italiji par desetaka kilometara ispod Verone.

Ameri nazalost imaju skroz drugi pristup i jos uvijek drugacije cijene kako makina, tako i onoga sto ide u i na njih.

A sto se tice plasticnih brodova, puno je lakse ubaciti D4 ili D6 u njih pa mazati plastiku nego rezati rebra i pripasivati drvo oko makine - to je isto jedan od razloga ovog upita.

Hvala svima na konkretnim i korektnim odgovorima.
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la sans-ego » 14. 07. 2014. (06:54)

zore70 je napisao/la:Nego Sans-ego, kad se povežem sa tvojim starim postovima,pričom o Targi,novom motoru za nju..nekako mi se ne slaže..kud tebe brate priča odvede u kovačiju nesigurna ishoda :shock: :wave:

A cuj ..bez rizika i ludosti nema napretka. Znas i sam.

Kako Popaj btw.?

:lol: :wave:
slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la jaxy » 14. 07. 2014. (07:02)

uglavnom jaki, benzinski od preko 300 ks i uglavnom zracno ili kao sto Zore kaze "keel-cooled"
ja tesko da sam ikada vidio benzinca na lobsterima :) a i mislim da sa johndeere em nemozes nikako falit :thumbup:
http://www.boatshop24.com/hr/other-mtu- ... otor/16194
http://www.boatshop24.com/hr/volvo-volv ... otor/17886
jaxy
Senior Member

Tip plovila: bayliner 1851

PostPostao/la dendo » 14. 07. 2014. (15:24)

Ja bi se ograničio na moj dio posla pa ćemo možda malo skrenuti s teme,nadam se konstruktivno.Spomenuta je statvena cijev promjera 4 cm.U takvu statvenu ako je i najtanja stijenka stane osovina 25,što mi djeluje za nijansu pretanko za takvu snagu pa se nadam da je to samo lapsus nekoga kome je to predugo bila profesija.250-300ks zajhtjeva osovinu od 45-50mm zavisno od omjera kopče koju treba smjestiti u statvenu cijev 72-77mm.Spominje se dalje debljina kobilice od 100mm što po meni nema nikakve veze jer se rupa za statvenu cijev buši kroz krmeni masiv a ne kroz kobilicu,barem ja to nisam nikad vidio.Krmeni masiv se oblikuje tako da na djelu prolaska statvene cijevi bude najdeblji i stanjuje se dole prema kobilici i gore prema nadkobilici i koljenu koje nosi krmeno zrcalo.Probušiti rupu promjera 80-90mm(5mm po strani više za pegolu) u krmenom masivu u dužini od 2,5m a da bude u centru i unutra i vani nije baš mačji kašalj.Za primjer samo na mojim barčicama 6-7m krmeni masiv je debljine 140mm,kobilica 70 a statvena cijev 49mm,dužine 600mm, što prima osovinu od 30mm(za snage motora do četrdesetak ks)
Kako sam ja vizualan tip a "L-Gleen lobster 33 Potluck" mi ne znači ništa voli bi viditi koju sličicu spomenutog broda čisto da znam o čemu pričamo.Ako te slike nisu još spremne za objavu kako autor kaže zbog svrstavanja može i na PP puno bi mi značilo.
Moj dida je zna slikovito reć da bi mu bilo draže da mu tuče glava u rivu nego brod... by newarr
dendo
Meštar kalafat

Tip plovila: Batana,Drvena Pasara 6,5

PostPostao/la zore70 » 14. 07. 2014. (20:55)

Evo me kolega Dendo preduhitrija,šta i nije loše jer ka meštar brodograditelj u drvu ima itekako iskustva sa ovim stvarima oko montaže porivnog sustava..

Dakle kad s e priča o kamionsko-autobusnim motorima snage 250-350KS onda je riječ o strojevima velike kubikaže a raspona okretaja 2200-2500..nikako 3600..tu su okretni momenti jako veliki pa elementi sustava poriva rastu proporcionalno padu okretaja kod iste snage.Čak i današnji najmoderniji motori sa elektronskim upravljanjem nisu baš mali,ima ih..

U predhodnom postu spominješ zamisljeni motorić od oko 300 ks na 3600 okretaja..daleko različito od onog gore,polupa si lončiće,no dobro,sve je to u fazi traženja identiteta..mada bi to triba znat sa toliko iskustva u nautičkoj industriji..nhf ;)

Dendo je odma primjetija a ja san sa razlogom prije pita o dužini osovinskog voda..

kažeš ide promjer 40 mm statvene cijevi dužine 2.5m..pretpostavljam d a je tu osovina bliže dužni od 4.5 nego 3.5 metra..hm :wtf:

Više od 5 tona broda..20 čvorova..triba tu konjice opasno blizu 300-350

Kod standardnih pogona na statvenu cijev promjera 40mm ,dužine oko 1 metar stane osovina promjera 30mm ako nema puno pomaka na gumenim nosačima,u suprotnom vrlo lako se "češe" o unutrašnju stijenku cijevi.

Osovina promjera 40 mm staje relativno utisno u cijev vanjskog promjera 60mm,stijenke 3.5mm,sve tanje stijene je fušeraj,a ne dobiješ ništa.
Kod dužine statvene cijevi o kojoj pričaš i očekivane dužine osovine od 3.5 m ,pri snazi od 300ks3600 omin i po meni 2:1 redukcije nema teorije da prođeš ispod osovine promjera 60mm i to od remanita ,i sa tim će bit frke sa progibom i uvijanjem pa valja promislit i o nekom odrivnom sustavu da se bar malo skrate hvatišta.
Za tu kombinaciju statevna cijev bi tribala imat dosta "zraka" u odnosu na osovinu a to smo onda debelo vanka kolombe..

Aj kad si već doma u tome okreni priču na drugu stanu..izračunaj prema poznatim elementima otpora,misto za propelu,težina etc.. potribnu količinu potiska pa onda po tome traži motorizaciju.

Kad smo kod Popaja..kad ga je moj prika Kiki projektira onda smo satima sidili,uštimavali sve i svašta jer to je bija brod po mojoj zamisli i želji kako meni paše i između ostalog od prvog trena se razmišljalo o motorizaciji.

Svi prodori kroz trup..osovina,timun,ispuh,usisi zraka..o svemu se prilikom projektiranja vodilo računa..
Doma san ima veliki motor,kakav je taj brod i zahtjeva.Da pojasnim ,radni brod 13 metri duzine,1.8metara gaza,duboka strojarnica,malo manje od 4 m širine,16 tona..
Dakle odluka je pala na kamionsko-autobusni motor..redni šestak Saurer-Famos,zapremine 11 litara snage 210 ks na 2200 omin.Sam san napravija ispušni kolektor hlađen antifrizom,skova zvono,nosače motora,hladnjak ulja motora,kopče,sve moguće prihvate i pogone za hidraulični winch,kompresore hlađenja i sl.Bilo je tu gomila varenja,tokarenja frezanja,zanatskog rada i utrošenih sati.Usput,ima je kopču redukcije 3:1,osovinu promjera 80mm i propelu promjera 900mm..

Kopča za takav motor je koštala ko dobro polovno auto jer polovnu nisan uspija nać da je bila ok..
Kod mene je odvozija 3800 sati,u Pjera nešto manje od 3000,u zadnjeg vlasnika neznam osim šta su od njega napravili rugobu dodavanjem krme,bočnih kesona,neodržavanjem i sl..

Šta san tija reć..sve se može samo je pitanje mogućnosti i izbora za određenu aplikaciju,a pošto si dugo u struci nadam se da ćeš dobro izabrat..pokoji savjet ćemo i mi nabacit budemo li znali.

Šta se tiče proizvođača manifolda i hladnjaka,a provaj kontaktirat Motu,Bowmana od europljana,ameri su poseban svijet a i frka je teške stvari dostavljat ovamo..ali evo jedan koji radi custom made jer bojim se da nećeš proć bez toga..Orca Marine Cooling Systems..
Od proizvođača pumpi iz top klase imaš Jabsco,Johnson,Sherwood ili malo cinije Ancor..
Torzioni damperi..Vulkan ..Centaflex..Metaldyne..
Kopče..Tehnodrive ,Twin Disc..ZF marine..a čuja san da i JLM Perković ima hidrauličnih konja za utrku..
Zvono za kopču,stope,remenice,cjevovode daš nekom bravar-tokar-maheru..malo varenja,bušenja,frezanja da se to izgurat po konobama uz dosta sriće..
Malo instrumentacije od VDO,nešto pvoljnije UT Faria,najpovoljnije po forumu od Lade..

Eto,nadan se da san bija više koristan a manje naporan..i sretno ;)
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la zore70 » 14. 07. 2014. (21:08)

Btw. zaboravih..aj nabaci koju skicu generalog plana ili koju siju broda u kasnijoj fazi da vidimo o čemu pričamo ;) :wave:
zore70
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 14. 07. 2014. (21:50)

a šta reći- koju poruku poslati-- zore :thumbup:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la sans-ego » 15. 07. 2014. (05:46)

zore70 je napisao/la:Btw. zaboravih..aj nabaci koju skicu generalog plana ili koju siju broda u kasnijoj fazi da vidimo o čemu pričamo ;) :wave:

Zore sjajan si..i manga hvala. :thumbup:
Eto radim na prilogu..i za pocetak par slikica samo odokativno.

U svemu si u pravu, nije isto sklapati te barcice po necijem planu ili raditi npr. Norvegian Gem od ideje preko nacrta do probne voznje i exploatacije. Radi se o razlici od oko 320 metara i kojih 320 mil Eura :)

Narocito bez iskustva u cold-moldingu - i nedostatku izbora drveta sto recimo Brazilcima nije i neki problem.

Prica o originalnom projektu je meni bila smijesna da ja jednostavno ne vjerujem u originalni opis:

Power: Single engine, either gasoline or diesel powered, located amidship using conventional straight shaft with reduction gear to suit. Maximum practical speed of 16 to 18 knots using 100 to 120 SHP. Slower speeds with lower horsepower engines are equally suited.

Ali samo kao uvod par slika i onda uskoro malo vise:

Kasun makine - puno kratko za neki ozbiljniji motoric - izazov s prostorom je ocit.

slika

i kolomba .. 50-70 cm za skrok i propelu u produzetku - sirina 10 cm, fi rupe 5.5 cm

slika

i pogled s krme prema kabini

slika

A ovo je Glen-L.

Eto ..javim se jos u nekoj drugoj temi o pokusaju gradnje barcice u vlastitoj reziji - samo da ne zavrsim kao onaj gospar forumas koji je bio tatamata za 95% Hrvatske zamalobrodogradnje prilikom produzavanja barke, pa je odustao zbog birokracije...

slika
sans-ego
Senior Member

PostPostao/la zore70 » 15. 07. 2014. (07:19)

Auuu..bez imalo omalovažavanja nečijeg ogromnog truda u uloga ovdi će bit frka debela oko pogona..

Ako usporedim veličinuone plastične klupice,a moja dica imaju istu pa san je izmirija..onda ovdi imajako malo mista po visini,ulazu,prolazuza motorizaciju..

Mislim da sva priča o kamionsko-autobusnom motoru,pa čak i o ozbiljnijem manjem motoru pada u vodu.

Sad mi je jasnija i ona priča o Mercedesovom petaku kojeg su oni drugi ubacivali,nisu bidni mogli ništa veće ubacit u makinju niti deblju osovinu provuć kroz kolombu,tu je frka.

Ovo je bez pretjerivanja opaki izazov za motorizaciju i ugradnju s obzirom na željene performanse plovila,na žalost :?
zore70
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.