Evo me kolega Dendo preduhitrija,šta i nije loše jer ka meštar brodograditelj u drvu ima itekako iskustva sa ovim stvarima oko montaže porivnog sustava..
Dakle kad s e priča o kamionsko-autobusnim motorima snage 250-350KS onda je riječ o strojevima velike kubikaže a raspona okretaja 2200-2500..nikako 3600..tu su okretni momenti jako veliki pa elementi sustava poriva rastu proporcionalno padu okretaja kod iste snage.Čak i današnji najmoderniji motori sa elektronskim upravljanjem nisu baš mali,ima ih..
U predhodnom postu spominješ zamisljeni motorić od oko 300 ks na 3600 okretaja..daleko različito od onog gore,polupa si lončiće,no dobro,sve je to u fazi traženja identiteta..mada bi to triba znat sa toliko iskustva u nautičkoj industriji..nhf
Dendo je odma primjetija a ja san sa razlogom prije pita o dužini osovinskog voda..
kažeš ide promjer 40 mm statvene cijevi dužine 2.5m..pretpostavljam d a je tu osovina bliže dužni od 4.5 nego 3.5 metra..hm
Više od 5 tona broda..20 čvorova..triba tu konjice opasno blizu 300-350
Kod standardnih pogona na statvenu cijev promjera 40mm ,dužine oko 1 metar stane osovina promjera 30mm ako nema puno pomaka na gumenim nosačima,u suprotnom vrlo lako se "češe" o unutrašnju stijenku cijevi.
Osovina promjera 40 mm staje relativno utisno u cijev vanjskog promjera 60mm,stijenke 3.5mm,sve tanje stijene je fušeraj,a ne dobiješ ništa.
Kod dužine statvene cijevi o kojoj pričaš i očekivane dužine osovine od 3.5 m ,pri snazi od 300ks3600 omin i po meni 2:1 redukcije nema teorije da prođeš ispod osovine promjera 60mm i to od remanita ,i sa tim će bit frke sa progibom i uvijanjem pa valja promislit i o nekom odrivnom sustavu da se bar malo skrate hvatišta.
Za tu kombinaciju statevna cijev bi tribala imat dosta "zraka" u odnosu na osovinu a to smo onda debelo vanka kolombe..
Aj kad si već doma u tome okreni priču na drugu stanu..izračunaj prema poznatim elementima otpora,misto za propelu,težina etc.. potribnu količinu potiska pa onda po tome traži motorizaciju.
Kad smo kod Popaja..kad ga je moj prika Kiki projektira onda smo satima sidili,uštimavali sve i svašta jer to je bija brod po mojoj zamisli i želji kako meni paše i između ostalog od prvog trena se razmišljalo o motorizaciji.
Svi prodori kroz trup..osovina,timun,ispuh,usisi zraka..o svemu se prilikom projektiranja vodilo računa..
Doma san ima veliki motor,kakav je taj brod i zahtjeva.Da pojasnim ,radni brod 13 metri duzine,1.8metara gaza,duboka strojarnica,malo manje od 4 m širine,16 tona..
Dakle odluka je pala na kamionsko-autobusni motor..redni šestak Saurer-Famos,zapremine 11 litara snage 210 ks na 2200 omin.Sam san napravija ispušni kolektor hlađen antifrizom,skova zvono,nosače motora,hladnjak ulja motora,kopče,sve moguće prihvate i pogone za hidraulični winch,kompresore hlađenja i sl.Bilo je tu gomila varenja,tokarenja frezanja,zanatskog rada i utrošenih sati.Usput,ima je kopču redukcije 3:1,osovinu promjera 80mm i propelu promjera 900mm..
Kopča za takav motor je koštala ko dobro polovno auto jer polovnu nisan uspija nać da je bila ok..
Kod mene je odvozija 3800 sati,u Pjera nešto manje od 3000,u zadnjeg vlasnika neznam osim šta su od njega napravili rugobu dodavanjem krme,bočnih kesona,neodržavanjem i sl..
Šta san tija reć..sve se može samo je pitanje mogućnosti i izbora za određenu aplikaciju,a pošto si dugo u struci nadam se da ćeš dobro izabrat..pokoji savjet ćemo i mi nabacit budemo li znali.
Šta se tiče proizvođača manifolda i hladnjaka,a provaj kontaktirat Motu,Bowmana od europljana,ameri su poseban svijet a i frka je teške stvari dostavljat ovamo..ali evo jedan koji radi custom made jer bojim se da nećeš proć bez toga..Orca Marine Cooling Systems..
Od proizvođača pumpi iz top klase imaš Jabsco,Johnson,Sherwood ili malo cinije Ancor..
Torzioni damperi..Vulkan ..Centaflex..Metaldyne..
Kopče..Tehnodrive ,Twin Disc..ZF marine..a čuja san da i JLM Perković ima hidrauličnih konja za utrku..
Zvono za kopču,stope,remenice,cjevovode daš nekom bravar-tokar-maheru..malo varenja,bušenja,frezanja da se to izgurat po konobama uz dosta sriće..
Malo instrumentacije od VDO,nešto pvoljnije UT Faria,najpovoljnije po forumu od Lade..
Eto,nadan se da san bija više koristan a manje naporan..i sretno

Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO