Torpedo 18/24

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Torpedo 18/24

PostPostao/la vicko.st » 07. 09. 2025. (15:57)

Goksa je napisao/la:
vicko.st je napisao/la:
vicko.st je napisao/la:
Goksa je napisao/la:Pozdrav,

Moze li mi neko poslati kontakt od kvalitetnog meštra za odradit generalku na Torpedu 18/24?

Gledam iskoristit malo lita dok još mogu, ali krajem 9-og motor sigurno ide vani, pa da se dogovorim navrime.

Brod je u Split-u, al nije mi problem se zaletiti do Zadra tipa i sl.

Hvala lipa!

I mene isto zanima, da li ima u ST ili okolici mestar za generalku Torpeda. Naime, ovo lito sam odradio dosta milja s Torpedom, ali evo neki dan mi se tlak ulja smanjio kad se ugrije, inace bi bio oko 3 kad je ugrijan, a a sad je pao na 1.5, da bi nakon 5 min stajanja nakon povratka u lucicu i ponovnog paljenja ostao bez tlaka. Pumpa prazna kad sam je skinuo.

Ali to nije glavni razlog zasto mislim da treba otvaranje, kad sam odvidao sipku ulja, vidim make aluminijske listice na filteru i otvoru…pretpostavljam da je to znak da su lezajevi platili i da je to erozija od njih?

https://drive.google.com/file/d/1a8fOMY8Fck51IGeY_tCm8-vDCpOxc7ck/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/18hHI6D3haOmP5AwPnwe-6F60LlEJDVLg/view?usp=drivesdk

Evo nastavak moje problematike, motor izvadjen iz broda, otvoren, rastavljen, unutra veselje - pukla jedna klipnjača! Tj, puknuo gornji zaobljeni dio koji sjeda na leteci lezaj s jedne strane. Svi leteci su odradili svoje i za baciti su, dok su od temeljnih 2 za zamjenu, jedan je navodno OK. Sreca imali smo rezervnu klipnjacu pa smo samo prebacili klip na nju.

Eno sad radilica, blok, klipovi i svi ostali bitni dijelovi na strojnoj obradi, ide generalka. Fun times :D Posaljem finalni rezultat kad se vrati s obrade i sve sastavi natrag.

Kad ti je motor vec vani, bilo bi dobro da odneses da ti pregledaju dizne i potencijalno zamijenit uloske. Takoder bosch pumpu i pumpu mora, pa da si miran. Kome si ga odveo na strojnu obradu, ako nije tajna, moze i pp.

Hvala na savjetu, iako je otac bosch pumpu vec bio nosio, ako se ne varam i dizne, prije koju godinu pa ne znam da li treba...vidim s njim. Pumpu mora svakako, taman pred kraj sam vidio i da tu kap po kap curi more, tako da treba svakako to srediti.

Odnili smo u Ive Commerce u Kastelima sve (blok, radilica, klipovi s cilindrima, ne znam ni ja jos sto sve tocno).

Evo i slika nesretne nastradale klipnjače koja je sad zamjenjena:

slika
vicko.st
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka, Torpedo 18/24

PostPostao/la Goksa » 08. 09. 2025. (18:23)

VERMO 65 je napisao/la:Ja upravo servisirao bosch pumpu i zamjene ulozaka 170€
Interesantna stvar za koju nisam znao je da se injektori sprejaju sa tekućim bakrom pri montaži

Dobar savjet :thumbup:
Goksa
New Entry

Tip plovila: Maestral 700

PostPostao/la som » 08. 09. 2025. (19:48)

Tekuci bakar ne postoji. To o cemu pricas je bakrena mast koja se korist npr. kod nanosenja na disk prije montaze alu felgi da se olaksa kasnije skidanje. Sprecava da se felga zalijepi za disk. Polako izlazi iz upotrebe i zamjenjuje ju keramicka mast koja se pokazala puno bolja. Za injektore se koristi bijela keramicka mast a bakrenu koriste jos samo "garaža meštri".
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la VERMO 65 » 10. 09. 2025. (12:34)

Da, valjda. Uglavnom je u spreju.
Montirano i sada radi tip-top!
VERMO 65
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka 7m,Torpedo 18/24

Prethodna

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.