Grinteša, nisam te potpuno razumjeo koji regulator punjena misliš, ja sam mislio da se radi o regulatoru za solarni panel.
Ja sam nekako sklon onom sistemu, da se ubaci između dvije grupe akumulatora mokroprocesorski razdjelnik, a on se stavi između + vodiča starnonga i + servisnih akumulatora, a servisne ako ih imamo više paralelno spojimo, dobro je da ovi su ovi paralelno spojeni istog tipa i kapaciteta. Sabirnica svih punjača (AC 220V, solarni regulator, alternatori ) je kod + startnog akumulatora, a mikroprocesorski razdjelnik otvara + servisnih akumulatora, kad je startni pun i tako nema nikakvih problema sa pobunom alternatora, punjača itd... Startni je uvijek pun, dok se ostali pune koliko preostane struje. Tako se može kupiti sve ostale punjače sa jednim izlazom za jedan akumulator, koji su obično jeftiniji. Dodatnih regulatora nije potrebno montirati, alternatori i ostali punjači ionako imaju u sebi regulator. Sada se više ili manje uzgrađuje u nove brodove, znači da obični diodni razdjelniki nisu više toliko aktualni.
Ja imam mokroprocesorski razdjelnik Cyrix od Victron. Tako su servisni i starni odvojeni, a svi alternatori i punjači se spoje direktno na startni.
To je ova shema, koja je več u nekoj temi na forumu:

Ja imam spojeno sve točno po ovoj shemi, pogledajte kako je spojen Cyrix razdjelnik, ovdje je još neka kutija DC bord, ali u biti je tako kako sam gore napisao. Jedina stvar što se mi ne sviđa u ovoj shemi, pa tako i kod instalacije na mom brodu, je da su kaljužna pumpa i navigacijska svijetla spojena na servisne akumulatore. Ja sam mišljenja da je to pogrešno, pošto je kod takvog sistema ima startni uvijek prioriteto punjenja i je uvijek najviše pun, dok kod servisnog recimo zaboravimo uključen hladnjak, koji nam isprazni servisne akumulatore, a na kraju ne radi kaljužna pumpa, koja je najbitnija na brodu, a drugi primjer je da motor još možemo upalit, pošto je startni pun, dok navigacijska svijetla ne možemo, u slučaju da imamo servisne prazne, pošto alternator prvo puni startnog, pa mu treba nešto vremena da Cyrix otvori punjenje servisnih akumulatora, a do tad ne možemo koristiti navigacijska svijetla, pa tako brod ne može ploviti noču. Ove bitne stvari za plovidbu mislim da uvijek kod trebaju bit montirane tako, da u slučaju ako otkazuju svi akumulatori i motor upalimo na kebele onda treba odmah proraditi sve što je bitno za plovidbu (kaljužna i navigacijska svijetla), zato sam mišljenja da je u ovoj shemi to pogrešno, pa ču to promjeniti na mom brodu i spojiti navigacijska svijetla i kaljužno na startni akumulator, pa možda i sidreni vinč, ako neče bit previše komplicirano, pošto njega uvijek treba koristiti kad motor radi, a u početku kod Cyrix razdjelnika puni se uvijek samo startni, kad je on pun, tek dolaze na red servisni.