treba mi nesto u standardu
522x225x225
ili
522x240x225
ma kupicu neku na njemackom
egayu, nasao sam par modela sa grade A celijama.
Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori
som je napisao/la:Šta imaš 24 V instalaciju?
soto je napisao/la:Dosada sam imao Victron agm 160 ampera koja mi je trajala 10 godina i jos ponešto moze ali frizider ne moze pogoniti pa sam se odlucio na kupnju Lifepoe4 bateriju od 100 ampera jer mi je budžet ograničen.Jos imam i jednu agm od 90 ampera koja mi sluzi samo za paljenje motora i pokretanje vinča a motor je suzuki Df15 i to mi je sve spojeno na solar od 100w koji puni preko cyrixa obe baterije.Kada kupim Lifepoe4 hoce li mi cyrix trebati i ako sam dobro do sad procitao sve postove mogao bi ih spojiti u seriju da izbjegnem cyrix posto mi se strasno grije pa ga se bojim.
josey je napisao/la:trenutna snaga punjenja.
googlao sam, al kako je internet postao izvor diskutabilno tocnih informacija, nemozes uzet za ozbiljno ono sta procitas pa treba istrazivat i provjeravat do iscrpljenosti.
olovne se najbolje pune strujom 1/10 kapaciteta baterije.
dakle 200ah bateriju (olovnu) punis sa 20a kao optimalno.
moze se punit i od 20-30% nebi trebao bit nikakav problem, i to baterija moze “primit u sebe” do nekih 85% napunjenosti, a iza toga padanje punjenja na spomenutih 10%. Kazu da se preko 30% baterije uglavnom krenu grijat i da nema smisla.
navodno se marine grade deep cycle olovne mogu punit sa “1c” (100%) uz dosta jako grijanje, dakle 200ah bateriju mozes punit sa 200A, opet do 85% napunjenosti i onda ponovo sa 10% do 100%tne napunjenosti. olitiga punis sa 200A do 85% napunjenosti i onda od 85% do 100% punis sa 20A.
ako uzmes u obzir da onda 200ah litij napunis za sat, (naravno ako imaš beštiju od alternatora), a za olovo ti treba 5h, litij itekako ima smisla (osim ako ne panulajes cili dan pa se olovo stigne napunit)
Natrag na Ostala elektronička i električna oprema
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.