Robi je napisao/la:da bi sonder mogao nesto detektirati, to mora biti razlicitog sastava od mora.
Nije točno, u stvari samo je djelomično točno. Ultrazvuk se mora odbiti od nečega a to može biti dno a isto tako i stijenka zračnog mjehura u tijelu ribe.
Robi je napisao/la:navodno je tijelo ribe dosta slicno moru, pa ukoliko nema kakvog zracnog mjehura sonder ne moze skuzit razliku.
Nije navodno nego je tako ali opet uvjetno rečeno. Riblje tijelo (pa i ljudsko a isto i većine živih bića) sadrži ogroman postotak vode. To posebno vrijedi za lignje/sipe. Zamisli to kao spužvu uronjenu u more.
Robi je napisao/la:to kaze teorija, u praksi nisam isprobao jer nemam FF,
Ovo je već velik problem u ovoj raspravi. Kupi ga, onog najjeftinijeg, višestruko je korisna sprava.
Robi je napisao/la:pa me zanima da li FF moze detektirati travu na dnu, i zasto nije u stanju detektirati kost ili hrskavicu ako moze detektirati zracni mjehur duboko unutar tkiva?
Hrskavicu (lignja) i kost (sipa) ne detektira zato jer su to premale refleksije, reda nekoliko desetina pa i stotina puta slabije od ostalih refleksija. Zamisli ping pong lopticu u sredini spužve uronjene u more u usporedbi sa par tisuća mikro mjehurića koji su slučajno raspoređeni unutar iste takve spužve. Zato se i događa da se skošavica ili plastična varalica lijepo vidi na ekranu.
Dalje, vrstu dna možeš prepoznati (nećeš baš vidjeti svaku travku) a objašnjenje je jednostavno. Svako dno (hajmo se ograničiti na pjeskovito, travnato i kameno) odbija ultrazvuk. S druge strane te tri vrste dna različito absorbiraju upadnu zraku pa je jačina odbijene (reflektirane) zrake različita. Sami uređaj to prikazuje na različite načine i po tome je vidljivo kakvo je dno.
Robi je napisao/la:Ima li tko volje upalit FF i ispod sonde provuc kakvu krepanu lignju?
Ne vjerujem, bojim se da ćeš ga morati kupiti i provlačiti je sam. Možda vremenom raspoznaš Ledo, patagoniku, našu domaću i ostale, tko zna?
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.