Fishfinder i lignje?

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Fishfinder i lignje?

PostPostao/la sale20 » 06. 11. 2009. (23:21)

sta da ti kazem, nisam ih vidio na sonderu pa ih nisam niti vidio u kanti... :lol:
sale20
New Entry

PostPostao/la focus » 08. 11. 2009. (18:00)

Evo i ja nesto da napisem o mojim iskustvima.
Ja imam Humminbird 787C2,sonda kroz trup, i mogu vam reci da mi dosta koristi kod lova liganja.
Najbitnije je dobro podesiti gain, fish i structure, a i dosta je bitan chart speed pogotvo dok lovite
ispod ferala, kad su lignje sitne, i kad ima dosta sitne ribe.Znaci ja chart speed postavljam na skoro
maksimumu, a fish gain podesim tako da na dnu vidim sasvim mali odraz najmanje pusce i to samo
kad skosam.Kad lovim u sumrak uljuceno mi je samo 200 KHz, a pod ferao ukljucim i 83KHz.455 KHz
ne ukljucujem jer mi daje bezveze rezultate.

Jata lignji obicno razlkujem od ribe po tome sto se lignje po ekranu FF krecu kao mrlje koje dolaze i
odlaze dok je sitna riba uvjek tu.Znaci vidite jedan oblak koji se polagano krece i nestaje pa se opet pojavi.
Uz to odraz im je dosta manji, nikad crvena boja sem kod vecih komada.

Ono sto mi se ne svidja kod ovih jeftinijih FF je sto namaju dobro uradjenu karakteristiku jacine refleksije od
dubine.Tako mi se se dogadjalo da vidim najmanji simbol ribe na dubini 50 -60 m, a da izvucem ribu od 5-6 kg.

Taj problem nisam imao dok sam koristio sItex 106 L koji je imao masu podesavanja gain-a ( logaritamski,
eksponecijalni ... ) i na istim dubinama sam dobijao razlicite rezultate, pa sam na osnovu probavanja dosao
do onoga sti mi najvise odgovara.
Ono sto bih ja preporucio kod kupovine FF je sto veca rezolucija, ekran ne manji od 5" i naravno sondu kroz trup.
Evo i dvije slike da vidite kako to izgleda kod mene.

eto toliko da ne smaram, uz pitanje sefu zasto mi ne stizu obavjestenja na e mail.
( kod nas se promjeni domen sa cg.yu na t-com.me )
Sigurno nesto vece.PNG

Plava Riba na Rtu.PNG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
focus
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Navar 795

PostPostao/la Panbo » 08. 11. 2009. (22:42)

paper-world je napisao/la:
PS: ako netko ima humminbrid i ima tocne postavke za lignje, nebi mi smetalo da podijeli

hvala

Paper-world & focus:

Da li koristite "Switchfire" funkciju?
Odgovaram zato što mogu i zato što mi je gušt pomoći ljudima koji istinski vole more!
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la paper-world » 09. 11. 2009. (09:01)

Ne. kako da podesim. Ja imam Humm na HR jezik. Neki dan sam poslusao prijasnje postove, stavio na 200 Khz, smanjio kolicinu ribe i podesio osjetljivost na maksimum, dakle do mjere gdje se pojavljuju smetnje. Mogu reci da, posto se pustam niz kurenat, dojedm na poziciju i kad spustim pusce u more, vidim najlon na FF kako se spusta do dna. Cak sam primejtio kad je lignja i kad ne. Od 10 puta u koje sam sumnjao, 7 se ulovilo. Dakle jos malo da podesim pa mislim da ce moci i traziti lignja. A ako mi mozes pojasniti sta je Switchfire" funkciju bio bi zahvalan

lp
paper-world
New Entry

PostPostao/la focus » 09. 11. 2009. (09:45)

Panbo je napisao/la:
paper-world je napisao/la:
PS: ako netko ima humminbrid i ima tocne postavke za lignje, nebi mi smetalo da podijeli

hvala

Paper-world & focus:

Da li koristite "Switchfire" funkciju?

To se nam mom sonderu zove TVG (Time Variable Gain), dobio sam ga sa novom verzijom softwera,
i trebalo bi rjesiti probleme istog odraza na razlictim dubinama ( features the ability to to display sonar returns equally with depth), sto bas i nisam primjetio.Uz to on bi trebalo da radi digitalno procesuiranje odraza narocito za ribu, sto sam primjetio.Naime kad pendulam on mi je iskljucen jer zna da ne pokaze mrezu i ostale prepreke koje nisu riba.
Kad mi je on ukljucen glavni gain povecam na 12-13,dok kad mi je iskljucen smanjim gain na 7-8.
Gain od 83 KHz dotjeram tako da na podjeljenom ekranu 200KHz i 83 KHz dobijem priblizno isto odraz dna.
Fish ID gain mi vraira od 7-8 iskljucen TVG, 12-13 ukljucen. Ako je u pitanu veca dubina ( 40 m i vise ) povecam gain za 1 do 2.Chart Speed mi je jedan ili dva manji od maksimuma.Noise filter mi je uvjek iskljucen, sem kad neko riba blizu mene sa ukljucenim FF. Tada ga ukljucim da bih eliminisao njegove smetnje.
Eto toliko, evo vam i jedne slike sitne ribe iznad potonulog broda.
brod.jpg
focus
Member

PostPostao/la Panbo » 09. 11. 2009. (20:45)

Focus,

dosta dobro i vrlo slično postavkama koje ja upotrebljavam. Ja ne gušim toliko 83 KHz nego ga ostavim na -2. Switchfire je u principu komercijalno ime za TVG. Sa switchfire se vidi svaki detalj u području pokrivanja odnosno svi odrazi se pojačavaju do maksimuma, a korisnik ih dalje podešava preko osjetljivosti, površinskog sloja i tipa vode.

Za dubine do 30-tak metara i pri lovu liganja je koristim switchfire (odnosno TVG off (isključen)), filter šuma je i meni stalno isključen, maksimalna dubina mi je do 115m (nikad još nisam bio poviše 100m), tip vode je "morska" mada ponekad u plićim vodama prebacim i na "slatku" jer zna slika biti još bolja. Fish ID funkciju rjeđe koristim jer dosta gledam u ekran pa mi nije potreban nikakav alarm ribe. Količina simbola ribe il na engl. "Fish ID sensitivity" ima veze jedino kad je Fish ID uključen. Uglavnom medi ova "Osjetljivost na ribu" stoji na 7. Do dubina od 30m osjetljivost držim oko 9. Kada stanem (lignje i kančanica) uključim "Switchfire" na "max.mode" odnosno to je prije bio "TVG off" i ostavim istu osjetljivost. Peškafondo, olovo pa čak i najlon ponekad lako se vide na ekranu kao i riba koja se vrti i zaljeće, tako da mogu praktički (ponekad) biti pripravan na udarac prije nego udari. Sa switchfire lignje mi se većinom pokažu kao žutozelenonarančaste mrlje. Da bi postigao što realniji prikaz u području pokrivanja kada stojim namjestim "Brzinu slike" na 9 do 10. Koristim 797 i (još više) od prijatelja 937.

Vidim focus da si vadio screeshotove na SD karticu. Meni se to ne da jer bi morao snimati na karticu na kojoj je Navionics Gold karta pa se bojim da se ne bi karta izbrisala. Imam nekoliko snimaka sa 937 pa ću ih pokušati staviti ovdje.

Pozdrav
Odgovaram zato što mogu i zato što mi je gušt pomoći ljudima koji istinski vole more!
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la focus » 09. 11. 2009. (22:07)

kad ribam na lignje obicno stavim fish simbol na srednju velicnu ribe, i cim mi pocne pistati,
ako je riba u po vode ili plice, veca je od 1 kg (otprilike) i to najverovatnije ovdje kod nas zubatica-pescasera
i odma bacam pripremljen predvez sa zivom lignjom.Inace puno mi smeta sto ne mogu imati fish alarm bez Fish ID-a.
Bez Fish Id-a se puno bolje procjeni velicina ribe, a ne mora se stalno gledati u ekran.Sto se tice kartice, stavi neku drugi
i trebalo bi radit bez problema.Ono sto me jos nervira sto ne mogu snimljeni video na kartici da pregledam na racunaru.
To bi mi bas dobro koristilo za analizu al valjda ce to hum-ovci napraviti.
Vidim ti imas 797 Si sonar.Ja sam ga namjeravao kupiti al sam procitao dosta negativnih kritika u vezi SI slike.
Jel to istina ili su to pisali ljudi koji se bas dobro ne razumju sta SI moze a sta ne moze.
focus
Member

PostPostao/la focus » 10. 11. 2009. (17:08)

Evo malo sam gledao po racunaru i nasao dva mozda zanimljiva Screenshot-a sa moga hum-a.
Prvi je slika liganja ispod barke sa ukljucenim feralom, znaci one mrdlje pri dnu plavo zelene boje
su najverovatnije lignji i to manji, dok druga slika pokazuje, sto bi dosta ljudi zavaralo, kanalizacioni
ispust 1.8 NM od H Novog.
Lignji.jpg
Kanalizacija.jpg
focus
Member

PostPostao/la uligna » 10. 11. 2009. (21:35)

Focuse,jako lijepi uređaj,prikaz mi se jako sviđa!
uligna
New Entry

PostPostao/la macan » 06. 01. 2010. (20:23)

ovo je stari post, ali mozda nekog zanima

FF je samo jedna komponenta
nitko nije spomenuo onu vazniju, sondu

da pojasnim
imam furnuno 582, nazalost jos ga nisam isprobao, nemam barku, a kad lovim koristim prenosni garmin 120
furuno 582 sam kupio jer sam jedino za njega procitao da moze pokazati lignju (cak je koristen i za takva istrazivanja) nitko ni za jedan drugi se nije usudio to tvrditi, mada vidim da kod nas ima i takvih
samo
imam sondu od 600W, sa jednom, ma ne da mi se traziti kako se kaze, recimo keramickom plocicom, kut 45/20
ovo gore, podatke o sondi trebas procitati kao: s r a n....pardon, nis koristi, toliko i kosta, recimo oko 100$
sonda s kojom on moze, a sam FF je jedan od najboljih amaterskih (vise se ne proizvodi), prikazati lignju mora imati snagu 1kW i barem 4 keramicka elementa i kut 20/7 i kosta vise od 600$
iz Zenice vratio se ja
macan
Member

Tip plovila: fjord 25

PostPostao/la attrib » 26. 02. 2012. (14:03)

Pozdrav svima, htio bih Vas pitati vezano za ovaj fish finder, dali to ičemu vrijedi? imao sam ga nekoliko sati na testiranju da vidim kako se ponaša, i pokazuje da ima riba znaci da radi :lol: , ali neznam dali mi taj fishfinder može vidjeti lignje, sipe pa da prikazuje da je riba... početnik sam s ovim stvarima pa i mi sva informacija dobro došla.

Kod: Označi sve
http://www.ebay.com/itm/100m-Portable-Sonar-Sensor-Fish-Finder-Alarm-Transducer-/360284583968?_trksid=p3286.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D6601051969487959685
attrib
New Entry

Tip plovila: Pedalina

PostPostao/la riberer » 26. 02. 2012. (23:33)

Krivo si uvrstio link, dovoljno ga je kopirati.
Jesi li mislio na ovoga?

http://www.cafr.ebay.ca/itm/100m-Portab ... 0284583968
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la dimulius » 28. 02. 2012. (09:19)

ima je moj otac jedan izraz "Boga Jokina" koji se ovde moze odlicno primjeniti.

S ovin ces dakle vidit "Boga Jokina", a ne lignje i sipe :lol:

Lignje, zbog cinjenice da nemaju zracni mjehur, predstavljaju izazov i za ozbiljne uredjaje. Nisam uvjeren da u klasi nekakvih normalnih uredjaja uopce i postoji neki koji sa sigurnoscu moze prepoznati lignje.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la krkan » 28. 02. 2012. (11:49)

Sonder vidi lignju definitivno, kad ih tražim po danu, polako plovim i tražim fleke blizu dna, kad nađem spuštam peškafondo i u 90% slučajeva lignja je brzo gore i to sve sa basic Garminovim modelom :thumbup:

Po noći je malo teže to skužiti, aš kad upališ svitlo ispod barke je milion boba pa ti znaj ča je ča, ali po danu je druga priča kad je sonder čist, a samo uz dno se vide flekice..

Uskoro dolazi malo bolji sonder pa ću i ja nabacit koji screenshot :D
krkan
Senior Member

Tip plovila: Adria M-500 zi Tohatsu 8KS 4T

PostPostao/la focus » 28. 02. 2012. (11:53)

dimulius je napisao/la:ima je moj otac jedan izraz "Boga Jokina" koji se ovde moze odlicno primjeniti.

S ovin ces dakle vidit "Boga Jokina", a ne lignje i sipe :lol:

Lignje, zbog cinjenice da nemaju zracni mjehur, predstavljaju izazov i za ozbiljne uredjaje. Nisam uvjeren da u klasi nekakvih normalnih uredjaja uopce i postoji neki koji sa sigurnoscu moze prepoznati lignje.

Sve pa i lignje na FF su stvar iskusta.
Bitno je da sa regulaciom gain-a mozes sve da vidis pa i lingnju,
normalno ne da si 100% sigurna da su to one al barem 80-90% da jesu.
focus
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.