FF na krmi ili u kabini

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

FF na krmi ili u kabini

PostPostao/la marin » 30. 06. 2009. (22:05)

Zanimala bi me iskustva, od nekoga ko ima npr. duple komande na brodu s kabinom, obično su FF unutra u kabini, ali baš onda i nije vidljiv s krme, a tamo bi bio potrebniji ako se npr. panulaje ili bilo šta radi s argolom itd.

Znači FF u kabini mi se u tom slučaju ne čini praktičnim, da nije neko razvuka kabel tako da ga može prebacivat i tamo i vamo ?
marin
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ocqueteau 735, Kuster 15

Re: FF na krmi ili u kabini

PostPostao/la Panbo » 02. 07. 2009. (22:47)

marine,

takve su instalacije dosta česte, ne vidim tu nikakav problem. Vidio sam dosta ljudi koji koriste jedan fishfinder na dva postolja i na jednu sondu. Neki proizvođači nude i opcijsku opremu (ponekad nažalost dosta skupo :( ) za ovakve "dual station" izvedbe.

Više novca se može eventualno uštedjeti ukoliko sam napraviš neke stvari, ali i tada moraš imati u većini slučajeva posebno neke specifične konektore koje je teško nabaviti.

Sve u svemu, u mnogom ovisi koji tip fishfindera namjeravaš koristiti (ili već koristiš).

Uglavnom može se reći da ti sigurno treba dodatno postolje (nosač) za na krmu i dodatni kabel za napajanje. Veći "problem" može biti sonda jer se u principu sonda ne bi smjela spajati paralelno već preko prekidača gdje se "šalta" krma i kabina.

Baš taj prekidač može biti dosta skup. Možeš ga napraviti i sam, te tako možeš nešto uštedjeti, a na kraju krajeva kod nekih sondera i nosač možeš napraviti.
Odgovaram zato što mogu i zato što mi je gušt pomoći ljudima koji istinski vole more!
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la marin » 02. 07. 2009. (23:22)

eto vidiš, baš takve su mi informacije tribale, jer ja baren u svojoj lučici nisan vidija da neko ima dupli sistem, ali san pretpostavija da nisan jedini kojemu bi to tribalo i da je sigurno to već neko napravija

jer trenutno imam garmin 300C, i čini mi se da san pročita u uputama da se kabel do sonde ne smi kratit, pretpostavljam da bi to uticalo na točno očitanje, mislin da napajanje nema veze i da ne bi trebalo bit problem, ali je problem duplog kabela do sonde ?
Pretpostavimo da taj kabel nije uputno kratit, onda bi dužina tog kabela trebala bit ista od sonde do krme i od sonde do kabine, odnosno iša bi jedan kabel od sonde do prekidača i onda bi se račva na krmu i kabinu ako san dobro svatija ?
Taj prekidač bi triba prekidat dosta žica koliko san vidija, i signal i napajanje.

Ma znaš šta, spreman san istrest koliko triba za riješit taj problem kvalitetno, a minjan brod i nabaviću i novi FF, razmišlja san o Humminbirdu izmedju ostalog i zato što ima dobro rješeno postolje, samo se natakne, a na garminu triba zavidavat i konektor i postolje, a po prirodi stvari će se to često radit pa...
Da nije Humminbird jedan od tih šta prodaje dual station ?
marin
Old Senior Member

PostPostao/la Panbo » 03. 07. 2009. (23:15)

marin je napisao/la:eto vidiš, baš takve su mi informacije tribale, jer ja baren u svojoj lučici nisan vidija da neko ima dupli sistem, ali san pretpostavija da nisan jedini kojemu bi to tribalo i da je sigurno to već neko napravija

Ma nisi jedini; zaista mi nije jasno kako to već nisi vidio.
Odgovaram zato što mogu i zato što mi je gušt pomoći ljudima koji istinski vole more!
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 07. 2009. (23:08)

marin je napisao/la:jer trenutno imam garmin 300C, i čini mi se da san pročita u uputama da se kabel do sonde ne smi kratit, pretpostavljam da bi to uticalo na točno očitanje, mislin da napajanje nema veze i da ne bi trebalo bit problem, ali je problem duplog kabela do sonde ?
Pretpostavimo da taj kabel nije uputno kratit, onda bi dužina tog kabela trebala bit ista od sonde do krme i od sonde do kabine, odnosno iša bi jedan kabel od sonde do prekidača i onda bi se račva na krmu i kabinu ako san dobro svatija ?
Taj prekidač bi triba prekidat dosta žica koliko san vidija, i signal i napajanje.

Sa tvojim Garminom je također to moguće izvesti, ali je malo kompleksnije nego ko drugih. Relativno dobra stvar je šta se kabel od Garmina dijeli koliko sam uspio vidjeti iz uputa. Terbao bi sa prekidačem prekidati samo sondu i mislim da bi tu trebalo biti od tri do pet žila. Napajanje uhvatiš paralelno. Bilo bi dobro kad bi našao konektore, ali se sve može srediti i lemljenjem.

Na trebaš se zamarati duljinom kabela, jer proizvođači to pišu zbog toga da ljudi ne kidaju kabel jer kod nestručnije produljivanja kablova karakteristike uređaja mogu biti narušene. Valna duljina je prevelika da bi to imalo veze. Ja sam osobno kablove sonde praktički svih poznatih proizvođača već kratio, produljivao, ubacivao prekidače....nije to nikakva "topla voda" samo trebaš znati što radiš
Panbo

PostPostao/la Panbo » 04. 07. 2009. (23:17)

marin je napisao/la:razmišlja san o Humminbirdu izmedju ostalog i zato što ima dobro rješeno postolje, samo se natakne, a na garminu triba zavidavat i konektor i postolje, a po prirodi stvari će se to često radit pa...
Da nije Humminbird jedan od tih šta prodaje dual station ?

Da, Humminbird to ima već u gotovoj izvedbi i to sigurno više od 10 godina. Baš sam takvu varijantu ugradio prije 7 dana. To je veliki proizvođač fishfindera, a "kablaža" je zasigurno puno bolje rješena nego kod Garmina, u tome nema dvojbe. Njegovo postolje je zaista jedinstveno, kvalitetno i vrlo pouzdano, a šta je najbolje od svega vrlo je i praktično. Sigurno je da ćeš sa Humminbird-om to puno lakše riješiti jer je sve već gotovo, samo "badaš" konektore. O cjeni nekog takvog malog "fishfinder-sustava" mogu se raspitati, ali za sada to još ne znam.
Što ćeš ugraditi, na tebi je odluka.

Pozdrav
Panbo

PostPostao/la marin » 05. 07. 2009. (10:22)

fala na pojašnjenju, vidin ja da si ti tu ekspert, pa vjerojatno ću se na kraju odlučit za humminbirda, i to je to
marin
Old Senior Member

PostPostao/la porporela » 05. 07. 2009. (18:15)

Kabel od sonde mi je dug 6 m, imam dva nosaca i premjestam sonder (primac) prema potrebi. glavni mi je kod timuna,a pomocni na krmi te mi je potrebno samo da iskopcam kabel sonde, premjestim primac i spojim kabel. U ovo slucaji kabel mi ide vanka po kraju klupe.
porporela
New Entry

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.