Oćete još? Ajde, ajde, ima još, nije beg cicija

...
Di smo stali? Ispod Krčkog mosta? OK.
U Bakru smo ostali par dana, više nego smo očekivali, zbog ozbiljnih zdravstvenih teškoća člana obitelji. Sve je super završilo, pa ajmo na ljepše teme.
Napuštamo Bakar, ostavljamo Rijeku iza leđa, do nekih drugih prilika.

Ljeto pomalo završava, na moru je sve manje ljudi koji guštaju, sve više onih koji teško rade:

Punta Jablanac na Cresu, ulazak u Vela vrata

Obale Cresa su obrasle šumom, šta je dosta drukčije od onog na što smo u Dalmaciji navikli:

Trajekti napadaju:

Izbjegli smo u zadnji tren:

Nekoć veličanstveni, danas napušteni, zapušteni itd. Stari sjaj se još vidi:

Malo je ljudi na moru... Osjećam se kao da mi je svaki od njih prijatelj, na neki način...

Ulaz u Cres:

Modra špilja na Cresu je veličanstvena. Glampo u jednoj od obližnjih vala:

U samoj špilji je veličanstveno, igra bojama kao i u drugim sličnim na našim otocima:

Tražio sam medvjedicu, našao Ruskinju. Nije loše:

Plaža Lubenice:

ispod istoimenog sela na litici:

Nakon Cresa, hitamo na Unije, u uvalu Vognišća

u kojoj te ujutro dočeka magla:

a bude te rogati travojedi:

Na putu s Unija prema Susku, magla. Šta bi da za radar, da vidim šta se događa oko mene. Sreća pa je dan, inače...

Na Susak smo svratili na kupanje i kupit par stvari u dućanu.

Vidili smo i neke poznate brodove:

Dica su konstantno zabavljena oko bajbota, oduševljenju i srići nema kraja:

Napuštamo Susak, i idemo za Silbu, gdje planiramo prenoćiti:

Na moru su samo rijetki, iako je prijeme prekrasno, stabilno...

Ubrzo križamo kurs kojeg smo odradili ulaskom u Kvarnerić. Poseban doživljaj...

Ubrzo dolazimo do Silbe...

Na sjeveru Dugog otoka ronili smo na olupini broda blizu hridi Lagnići:

Nažalost, nije mu pomogla ni djetelina s 4 lista na provi ...

Ulazimo u zaljev Pantera, vežemo se na Plovputovom mulu

i odlazimo prošetat' jednom od najljepših staza kojima sam kročio

do jednog od najljepših svjetionika kojeg sam vidio. Jedan je i od najvećih na Jadranu.
VELI RAT!

u sklopu kojeg je i mala kapelica:

dica su odmah našla zabavu:

Povratak lijepom stazom kroz šumu natrag do broda:

Za one koji vole brzinu. Nisam ga ulovio, al' na momente je bio skroz van mora. Nešto najbrže šta san u životu vidio na moru:

Veliki tlače male, brzi tlače spore, nervozni tlače smirene, skupi tlače jeftine... Nema kraja toj priči. Trebate dokaz? Evo, sve-u-1:

U Zaglavu stajemo livat' naftu, a iza punte otvori mi se pogled na nešto šta već dugo gledam:

Idemo u Statival na Kornatu, jednu od najdražih nam vala na jadranu (od onih koje smo posjetili, naravno

):

Put nam siječe jedan "rođak", dosta brži od nas:

Opet stara priča. Guštat se mora, i to na sve načine podjednako. Ovo je dio naših guštanja:

Statival je veličanstvena vala, meni tako draga i lijepa:

Kakvo li će sutra vrijeme?

Ne da se ni malo drvo:

I pitam se često, ovi kameni zidovi, koji nas svaki put ponovno oduševe, koliko li iza svog postojanja kriju svađa, jala, podjela među ljudima i sveg negativnog. Svojom veličanstvenošću, svojim postojanjem kao spomenici teškom radu, pak, izrasli su iznad toga, al' pitanje će uvijek biti tu...

Ujutro idemo kroz Malu Proversu, pa kud nas odvede:

Oznake na kopnu koje služe pomoći sigurnoj plovidbi:

Tovar, vječni simbol rada, ustrajnosti i prijateljstva... Nijedan čovjek, da mu učiniš ono šta su ljudi stoljećima radili tovarima, neće te pogledat tako umilnim i tužnim pogledom kao tovar.

Mala Proversa:

Ostaci rimske vile u prolazu Mala Proversa:

Prolaskom kroz Proversu, polako se na obzoru prema pučini otvara još jedan iz skupine veličanstvenih čuvara:

Obilazimo na vanjsku stranu Dugog otoka:

Odlučili smo se prenoćiti u uvali Lojišće na Dugom otoku, dijelu PP Telaščica:

Društvo su nam pravili neki talijani (imaju cca 60 godina, i on i ona

:

a navečer smo uživali u dosad najljepšoj predstavi jkoju nam je priroda priredila u svim našim lutanjima ikad. Prekrasna igra dupina na obzoru oduševila nas je, a moram priznat da nas drži još i sad. Umalo sam zaboravio fotografirat':

Sutradan smo se, pošto su meteorolozi najavljivali olujnu buru popodne i u noći, a jugo cijeli dan, sklonili na bovu u uvali Vrulje:

U Vruljama nas je posjetio i jedan pravi ljepotan:

Meteorolozi su skroz promašili, od bure nije bilo ništa, pa smo ostali uskraćeni za jedno spavanje na osami. Svejedno, i tamo je jako lijepo.
TO BE CONTINUED!