Antifouling ?

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Antifouling ?

PostPostao/la Pape » 13. 07. 2011. (09:12)

...što znači da kvalitetniji od toga ne mogu bit...
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la perkins27 » 13. 07. 2011. (10:45)

Za antifouling toplo preporucam International antifouling, koji se na zalost moze nabaviti samo u skverovima, po trgovackim brodovima,ako imate kakvu mogucnost da van ga neko donese. Ja san ga donija kuci za sebe iz skvera,i posli godinu dana san nasa samo malu zlicicu trave!Lagano san opra dno slatkon vodon, pitura jos jednu ruku ( pinelon-da ostane deblje), i dogodine nisan nasa nista. Napominjen da kod mene ima jako puno pidoca, i na ostalin brodima se vatalo ka ludo, kod mene nista! Jedina mana je boja koja baca na rozu, ali se moze gornji dio dna, uz vodenu liniju, namazati nekin drugin koperon, ja san uzeja koper 76100, potega pedalj od vodene linije prema kolumbi, i nije bilo problema.
perkins27
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: merry fisher 695, nanni T4.155

PostPostao/la emils » 13. 07. 2011. (10:55)

Zašto misliš da se International antivegetativni premaz može naći samo u škveru!?

http://iyp.yachtpaint.com/holding_pages ... efault.asp

Usput upiši i lokaciju u svoj profil prije slijedečeg javljanja!
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la skropec » 27. 08. 2011. (16:42)

Bok svima,
evo izgleda nešto novo vezano uz antivegetativne (AV) premaze na brodovima.
Naime, nakon dugog mozganja odlučio smo preko jedne Slovenske firme (imaju predstavništva i u RH) nabavio sam AV premaz imenom COOPERCOAT koji navodno drži i do 10 godima!?
Radi se o čistom bakru koji se umješava u neku dvokomponentnu smolu i nanosi se valjkom u četiri premaza i to tako da se slijedeći nanaša kada prvi počne stezati (pikati na dodir prstom).
Do sada sam na barci imao prvo Hard racing a poslije Mille dinamic i koji dobro drži u uvjetima Malog Lošinja jednu godinu a nedostatak mu je što ako roniš ili plivaš oko broda onda si malo pofarban.
Ukucao sam pojam COOPERCOAT u pretraživač foruma i nije bilo odgovora pa se nadam da će taj novi(?) proizvod biti interesantan.
Dobio sam i sva uputstva o nanošenju a postoji i kratki film tako da oko nanošenja ne bi trebalo biti problema.
Ovaj AV još nisam stavio na brod jer nisam imao kada (postupak traje oko 5 dana) a kao i kod svih bojanja i ljepljenja najbitnija je DOBRA priprema podloge.
Inače spremam se taj AV premaz staviti na brod iduće proljeće nakon što se brod preko zime DOBRO prosuši.
Eto, ukratko to je to o tome AV premazu.
Ako ima kakvih pitanja rado ću odgovoriti.
Pozdrav svima
Škropec
skropec
New Entry

Tip plovila: Sirius s Yanmarom 3GM30

PostPostao/la massa.st » 27. 08. 2011. (19:23)

a nista cekamo proljece da vidimo kako ce se taj premaz tebi pokazati....... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
massa.st
Old Senior Member

Tip plovila: Leidi 600/Suzuki 150

PostPostao/la amiklic1 » 01. 09. 2011. (12:39)

skropec je napisao/la:...Ukucao sam pojam COOPERCOAT u pretraživač foruma i nije bilo odgovora...
Škropec

Sorry šta vadim iz konteksta, al' da si ukucao "Coppercoat" bilo bi rezultata. navodno je to jako dobro i trajno, neki su s foruma i stavljali to, al' nema nekih pouzdanih povratnih informacija...
nadam se da ćeš ti stavit nešto bolji opis nakon nekog vremena...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la bota » 01. 09. 2011. (14:26)

Moj susid je pitura coppercoat i vec trecu godinu brod mu je potpuno cist. Kaze da nije ima dosad bolji antifouling.
Ja san se isto mislija dal da ga probam, ali....cijena mu je poprilicna, tako da je isplativost upitna, a opet svake godine vadin brod da mogu pregledat dno, prominit cinkove, polirat ga...
Za sada koristin mille dinamic, svake godine ga operen i opituran nanovo (dan posla) i cijena mu je daleko prihvatljivija iako ne drzi 10 godina. :)
bota
Member

Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

PostPostao/la skropec » 01. 09. 2011. (15:32)

Ispričavam se zbog greške ali nisam išao na moje mailove da provjerim.
Da i ja sam (još uvijek je na brodu) Mille Dinamic ali budući smo se odlučili za plavu boju onda svako čišćenje propelera ili lista kormila završi s puno AF na ramenima rukama i slično.
Činjenica da se brod ipak mora svake godine vaditi iz mora i mene je mučila ali budući mi brod preko zime bude vezan skoro pa u luci Malog Lošinja vjerujem da će se to na kraju ipak isplatiti.
Pozdravljeni.
skropec
New Entry

Tip plovila: Sirius s Yanmarom 3GM30

PostPostao/la massa.st » 01. 09. 2011. (17:21)

malo sam skeptican u vezi trajnosti (10 god.), ali zivi bili pa vidjeli...... :thumbup:
massa.st
Old Senior Member

Tip plovila: Leidi 600/Suzuki 150

PostPostao/la Gaso » 01. 09. 2011. (18:02)

Samo svejedno treba oprat brod svake godine, znači treba vađenje broda. Od kad imam manji brod, bio je na kraju samo 1 put.
Ja sam za svoj manji brod stavio Veneziani Even Extreeme 2 i mogu kazat da za sad nisam vidjeo boljeg.
za 14 dana bit če pune 3 godine, kad sam ga stavio i provjerio ovih dana u kakvom stanju je brod. Sad je bilo malo algi, ali onih da prođeš samo rukom i odmah odpadnu i ovih algi bilo je samo na vodenoj liniji. Tako da sam vodenu liniju lagano prešao sa četkom inače sve ostalo bilo je potpuno čisto nikakvih školjka itd..., kad sam očistio propelu brod je išao punom brzinom.
AF je u boljem stanju nakon 3 godine nego Hempel Hard racing, na brodu koji je u upotrebi svaki tjedan, nakon jedne godine.
U 9. mjecesu ču stavit novi AF, opet 3 ruke i miran sam za 3 godine, jedino što je, da je cjena za Even Extreeme 2 paprena, AF me dođe za 5m brod, cca 2x0.75l 150€ ali mi drži tri godine, što bi onda bilo 50€/godinu i brod ne ide na kraj na pranje ili nešto drugo, cinkove promjenim jednom godišnje ispod vode, na propeli promjenim 2x godišnje i to je to. Kad farbam Even Ekstreeme 2, dignem brod u jutro, nakon zadnje ruke treba 4-6 sati sušenja i na veče može se več u lignje, znači 1dan rada sa brodom za 3 godine uživancije. Za neki deplasmanski brod mislim da je to dobra opcija za AF, za PD i glisere, ja bih obnavljao svake godine i vadio brod svake godine.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la kalafat » 01. 09. 2011. (18:35)

sve to lipo zvuci 3 godine ne vadit brod i da intonak sve to izdrzi, samo st aje sa meterijalom broda koja to plastika /drvo moze bit u more 3 godine bez ikakvih posljedica bez obrzira koju zastitu imala???
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Gaso » 01. 09. 2011. (23:37)

Ne radi se o drvu, nego plastificiranoj brodici, znači plastika, koja ima preko i epoxy primer u debeljini 0.3mm.
Pa ču ti postavit kontra pitanje, koja je razlika za plastično brodicu - za sam material, da je staviš za 1 dan na kraj i obnoviš svake godine AF,
znači profitirao si samo 2 dana u tri godine, da je brodica na kraju svega ukupno 48 sati više od one brodice koja je non-stop u moru 3 godine brez prekida.
Ja mislim, da ova 2 dana za material ne može igrat uloge ;)
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la saša šverko » 02. 09. 2011. (10:38)

poznata mi je vala na susku i sve ostale lućice oko lošinja (ilovik,ćikat,sv.martin artatore itd.)u tim lućicama se na dno uhvati samo travica tako da tu dolazi u obzir ostavljanje barke u moru i duže od jedne godine što za lošinjsku luku nikako ne vrijedi.u lošinju ima jako puno tkz. pasiji zubi (boca de cani).nema šanse da neko ostane u moru više godina ,pa makar stavio neznam kakav koper.za taj novi dugogodišnji koper i pogotovo što se mješa sa smolom u više slojeva ,mislim da predstoji nakon koje godine jako krvavo brušenje kopera.tko je to radio zna o čemu prićam.pozdrav :thumbup:
saša šverko
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 710 yanmar hm 35 hp kvar.plas.4.10

PostPostao/la kalafat » 02. 09. 2011. (11:29)

Gaso je napisao/la:Ne radi se o drvu, nego plastificiranoj brodici, znači plastika, koja ima preko i epoxy primer u debeljini 0.3mm.
Pa ču ti postavit kontra pitanje, koja je razlika za plastično brodicu - za sam material, da je staviš za 1 dan na kraj i obnoviš svake godine AF,
znači profitirao si samo 2 dana u tri godine, da je brodica na kraju svega ukupno 48 sati više od one brodice koja je non-stop u moru 3 godine brez prekida.
Ja mislim, da ova 2 dana za material ne može igrat uloge ;)

ne govorin ja o tome sistemu dva dana za namazat intonik pa nazad u more jer to je ionako mazanje ociju samome sebi, nakon godinu 2 3 nema sanse da ce ti se osusit podvodni dio u dva dana i da to budu koliko toliko uvjeti za pituravanje. konkretno imam plasticni brod skoro 30 godin i nema godine kad brod bar 15 dana nije bija vanka
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Gaso » 03. 09. 2011. (01:17)

saša,
ne tvrdim da bi taj AF izdržao u Lošinjskom zaljevu toliko vremena, ali mogu usporedit tvrdi Hempel Hard racing na jednom brodu nakon jedne godine, a ovaj brod je u upotrebi barem 1dan svaki tjedan, dok mi drugi brod puno više stoji pa čak i po par mjeseci, pa mogu kazati da je Hard racing u lošijem stanju nakon jedne godine nego ovaj Veneziani nakon 3 godine. Oba broda su 10m jedan pored drugoga, znači isti uvjeti, uz to da je jedan češče korišten nego drugi. Svakao ima više obraštanja u lučici pored večeg grada, to je normalno, ali svejedno i kod mene uhvati se dosta školjka na propelu i kormilo, tako da trebam svake 3 tjedana čistiti propelu, ako brod stoji, ako mi stoji više od dva mjeseca, več je to pravi posao sa špahtulom.

kalafat, ja nemam mogučnosti pa ni vremena imat broda tako dugo na kraju, ali i inače mislim, da ako se ima dobar gelcoat ne treba ništa sušiti brod, jer ako ima vlage u laminatu ionako je totalno sr@**e, pa ni 15 dana neče ništa pomoči, nego treba onaj tretman protiv osmose, pa sušiti brod par mjeseci. Što se tiče uvjeta za farbanje, površinsko se brod - plastika osuši ako nema juga i vlage u sat vremena nakon pranja, a kod normalnih uvjeta (cca 20°C normalni postotak vlage itd,....), po uputama za ovaj AF, dovoljno je za sušenje krajnije ruke 4-6 sati, dok je na dodir suho nakon sat vremena, nije mi nikada otpao AF sa broda, tako da ja ne vidim zbog toga neki problem.
Gaso
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.